ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Συναρπαστικά φυσικά φαινόμενα

Mammatus Clouds
Επίσης γνωστό ως mammatocumulus (νέφος με άκρες σαν μαστούς), που σημαίνει "ανώμαλα σύννεφα", και μοιάζουν σαν σάκοι που κρέμονται κάτω από την βάση του σύννεφου. Αποτελούνται κυρίως από πάγο. Τα Mammatus Clouds μπορεί να επεκταθούν για εκατοντάδες μίλια σε κάθε κατεύθυνση, ενώ οι επιμέρους σχηματισμοί μπορούν να παραμείνουν ορατοί για δέκα με δεκαπέντε λεπτά κάθε φορά. Η πραγματική τους δυσοίωνη όψη, είναι συχνά προάγγελος μιας καταιγίδας που έρχεται ή άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.



Penitentes
Αυτές οι καταπληκτικές αιχμές πάγου, γενικά γνωστές ως penitentes, μπορούν να βρεθούν στους ορεινούς παγετώνες και ποικίλλουν σε ύψος από μερικά εκατοστά έως 5 μέτρα. Αρχικά, η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί λακκάκια τυχαία στην επιφάνεια του χιονιού. Αφού λοιπόν το ηλιακό φως μπορεί να αντικατοπτρίζεται μέσα στα λακκάκια, αυτά μετατρέπονται σε βαθιές γούρνες, σχηματίζοντας αιχμές πάγου.

 Ice Circles
Ένα σπάνιο φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά ψυχρές χώρες. Τα Ice Circles σχηματίζονται όταν η επιφάνεια των πάγων συγκεντρώνεται στο κέντρο ενός υδάτινου συστήματος και όχι στα άκρα. Π.χ. ένα ποτάμι με αργή ροή, μπορεί να δημιουργήσει μια αργή δίνη, η οποία θα δημιουργήσει έναν δίσκο πάγου. Μπορεί να φτάσει σε διάμετρο άνω των 500 ποδιών και μπορεί επίσης να βρεθούν σε ομάδες και σε διάφορα μεγέθη.

ΑΠΟ http://aksioperierga.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...