ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Κλέφτες σαρώνουν χωριά της Μεσσηνίας...

Τη βροχή και τον αέρα εκμεταλλεύονται οι κλέφτες για να μπουκάρουν ανενόχλητοι μέρα μεσημέρι σε σπίτια της Μεσσήνης και άλλων περιοχών. Ξηλώνουν σιδεριές και παραβιάζουν αλουμίνια για να φύγουν φορτωμένοι κλεμμένα χρυσαφικά που... σακιάζουν σε μαξιλαροθήκες που αρπάζουν από τα κρεβάτια των θυμάτων τους.
Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα οι κλέφτες μπούκαραν τουλάχιστον σε 3 σπίτια στη Μεσσήνη. Η βροχή στάθηκε σύμμαχός τους καθώς έτσι δεν έγιναν αντιληπτοί από τους γείτονες, καθώς ξήλωναν τις σιδεριές των παραθύρων.


Σύμφωνα με την 'Ελευθερία' Η Λίνα Καμαρινοπούλου και η μητέρα της Ρουμπίνη είναι μεταξύ των θυμάτων των δραστών. Το σπίτι τους βρίσκεται στην περιοχή της Ενωσης και η κλοπή έγινε ενώ η κ. Ρουμπίνη έλειπε στη δουλειά της. Οι κλέφτες ξήλωσαν τη σιδεριά του μπάνιου και παραβίασαν το σφραγισμένο αλουμίνιο. Επίσης, με λοστό ξήλωσαν τις κάσες στις εσωτερικές πόρτες, τις οποίες οι ιδιοκτήτες φροντίζουν να κλειδώνουν, αφού γενικά στη γειτονιά είναι συχνά τα κρούσματα κλοπών. Οπως μας περιγράφει η κ. Ρουμπίνη, οι δράστες έκαναν τα πάντα άνω κάτω, άδειασαν όλα τα συρτάρια κι έκλεψαν όσα χρυσαφικά βρήκαν, μαζί με άλλα μικροαντικείμενα που προφανώς χώραγαν στις μαξιλαροθήκες που έβγαλαν από τα μαξιλάρια.
Οταν επέστρεψε στο σπίτι της γύρω στις 10 το βράδυ και αντίκρυσε το χάος ειδοποίησε την Αστυνομία που έσπευσε άμεσα, αλλά η Σήμανση πήρε αποτυπώματα την τρίτη μέρα μετά την κλοπή. Αλλωστε, οι αστυνομικοί της είπαν χαρακτηριστικά πως είναι πάρα πολλές οι κλοπές, ενώ μόνο καμιά 50αριά τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει με σάκο τις... μαξιλαροθήκες.
Η Λίνα Καμαρινοπούλου έχει αγανακτήσει με την όλη κατάσταση. Οπως λέει, "ούτε στις δουλειές μας δε μπορούμε να πάμε πια" και θυμάται πως στο γάμο της πριν 1,5 χρόνο αναγκάστηκε -όπως και άλλοι γείτονές της- να προσλάβει σεκιούριτι για το σπίτι, με αφορμή τον εκεί τσιγγάνικο καταυλισμό και τη γενικότερη εγκληματικότητα στη Μεσσήνη. Οσο για την Αστυνομία, σχολίασε ότι: "Δεν απευθυνόμαστε στους αστυνομικούς για... παρηγοριά αλλά για άμεση δράση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...