ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Διακοπές: Τα Χανιά ανάμεσα στους 12 κορυφαίους προορισμούς του 2012

Ανάμεσα στη Μόσχα, τη Ρίγα, αλλά και το Μπαλί, το Σαν Σεμπαστιάν και το Φετιγιέ στην Τουρκία, τα Χανιά κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία μεταξύ των εκλεκτών προορισμών διακοπών το 2012.
Τα Χανιά είναι ανάμεσα στους 12 κορυφαίους προορισμούς που προτείνει για το 2012 η αυστριακή ιστοσελίδα για ταξίδια TripAdvisor.
 Οι 15 συντάκτες του διαδικτυακού ταξιδιωτικού περιοδικού προέβλεψαν τις τάσεις των χρηστών για τους τόπους των διακοπών τους τον επόμενο χρόνο  και το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεκτικό μίγμα θέρετρων που προσφέρουν πολιτισμό, θάλασσα ή και τα δυο.

 Τα Χανιά επιλέχθηκαν για την ήσυχη παλιά πόλη, τα αναπαλαιωμένα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα ίχνη ενός μικρού μιναρέ που προσθέτουν στη γοητεία του τοπίου και βέβαια για τις κορυφαίες αμμώδεις παραλίες.

 Στις υπόλοιπες επιλογές υπάρχει αρκετό πρώην ανατολικό μπλοκ, όπως η Μόσχα, το Ταλίν, η Ρίγα, το Βίλνιους αλλά και το Μπορντό και η Λιόν, το Όστιν του Τέχας, το Σεμινιάκ στο Μπαλί, το Σαγουένγκ στην Ταϊλάνδη, το Μεντόζα στην Αργεντινή, το Σαν Σεμπαστιάν στην Ισπανία, η Εssaouira στο Μαρόκο, η Ζυρίχη και το Φετιγιέ στην Τουρκία.

 ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: