ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τις χρήσεις γης

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία επικαιροποίησης των κατηγοριών και του περιεχομένου των χρήσεων γης, με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Η μέχρι σήμερα κατάσταση, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου των πραγματικών χρήσεων, έχει οδηγήσει σε ένα είδος πλήρους αταξίας τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και τους οικισμούς, όπου οι διάφορες –αντιφατικές συχνά- χρήσεις γειτνιάζουν και αλληλο-οχλούνται. Ιδιαίτερα πλήττονται από την υφιστάμενη αταξία τα ιστορικά κέντρα των πόλεων και οικισμών, όπου οι οχλούσες χρήσεις παρακωλύουν τη συντήρηση και επιβίωσή τους, μέσω άλλων πρόσφορων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες προστασίας τους χρήσεων (πολιτισμός, τουρισμός, αναψυχή κ.λπ.).

Ειδικά, όσον αφορά στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών, η υφιστάμενη σήμερα δυνατότητα εγκατάστασης της οποιασδήποτε εμπορικής χρήσης σχεδόν παντού, ακόμη και της εγκατάστασης μεγάλων πολυεθνικών πολυκαταστημάτων μέσα σε περιοχές αμιγούς κατοικίας ή στα ιστορικά κέντρα κ.λπ., συντείνει όχι μόνο στην κατά τα ανωτέρω περιγραφόμενη αταξία, όχληση και υποβάθμιση, αλλά και στο φαινόμενο του υπερ-επαγγελματισμού, της δημιουργίας δηλαδή υπερβολικά πολλών καταστημάτων και γενικά εμπορικών επιχειρήσεων, τόσων, που η αγορά της αντίστοιχης πόλης ή οικισμού να μην μπορεί να συντηρήσει. Πρόκειται για μια μορφή υπερπροσφοράς, που δεν βλάπτει μόνο όσους την ασκούν, αλλά υποβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά και τη ζωή της ίδιας της πόλης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: