ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα της συμμορίας


Δύο άτομα -εκτός από τα θύματα- ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν νεκρός ο Αλβανός Φιλίπ Μεσάι και σφαγμένο το παιδί του, στη γνωστή υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο φερόμενος ως εκτελεστής 29χρονος Αλβανός Χ.Τ. και ο Β.Δ. κατηγορούνται για το αποτρόπαιο διπλό έγκλημα, όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο έσφαξε το αγόρι. Ο δεύτερος λέει ότι βγήκε από το αυτοκίνητο πριν γίνει το έγκλημα και τα φορτώνει όλα στον Αλβανό. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι, όταν ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας Β.Β. έμαθε για το φόνο του παιδιού, άρχισε να βλαστημάει.
Ο Χ.Τ. δεν λέει κουβέντα για το διπλό φονικό και η στάση του αυτή είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να φορτώσει το φόνο του 3χρονου στον Β.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλίπ Μεσάι μάλλον είχε υποψιαστεί ότι θα τον σκοτώσουν και γι' αυτό
έπαιρνε μαζί του το 3χρονο αγοράκι του.
Χθες οι 8 συλληφθέντες απολογήθηκαν στον ανακριτή για τις πράξεις τους και προφυλακίστηκαν οι 7. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5.000 ευρώ αφέθηκε ο Ν.Κ. που είχε μεταφέρει τον Χ.Τ. στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει -όπως ισχυρίζεται- ποιος είναι ο επιβάτης που μετέφερε. Οι υπόλοιποι 7 αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Β.Β. και η γυναίκα του απολογήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ο Β.Δ. αποκάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για το διπλό φονικό του Φιλίπ Μεσάι και του 3χρονου γιου του Κέρι. Ηταν μαζί τους λίγα λεπτά πριν ξεψυχήσουν αλλά ισχυρίζεται ότι δεν σκότωσε κανέναν. Ωστόσο και αυτός διώκεται για συναυτουργία στη διπλή ανθρωποκτονία, καθώς και για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση που λυμαινόταν την Καλαμάτα με εκβιασμούς και ναρκωτικά. Κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα και ισχυρίζεται ότι ο φερόμενος ως πληρωμένος εκτελεστής Αλβανός Χ.Τ. δολοφόνησε πατέρα και γιο, ενώ ο ίδιος πήδηξε από το αυτοκίνητο πριν αυτό καταλήξει στο κανάλι. Σύμφωνα λοιπόν με την εκδοχή του Β.Δ., ο ίδιος, ο Φιλίπ Μεσάι, ο 3χρονος Κέρι και ο Χ.Τ. έφυγαν μαζί από το σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Β.Β., κατηγορούμενου για ηθικό αυτουργό της διπλής ανθρωποκτονίας. Το θύμα έκανε δουλειές με τον ανωτέρω και ο Β.Δ. ισχυρίστηκε ότι ο Φιλίπ Μεσάι ήξερε ότι θα έκοβε μια καραμπίνα και θα έκρυβε τον Χ.Τ. στο Πλατύ - ενώ ο Β.Δ. θα γύριζε με την κομμένη καραμπίνα και τον εξάδελφό του Δ.Σ., που ακολουθούσε με άλλο αυτοκίνητο, στο σπίτι του Β.Β. Ομως στη διαδρομή προς το Πλατύ, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Β.Δ., ο Αλβανός Χ.Τ. βρήκε ευκαιρία, σήκωσε την καραμπίνα και πυροβόλησε από το πίσω δεξί κάθισμα τον Φιλίπ Μεσάι ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο. Εκείνη την ώρα ο Β.Δ. ισχυρίζεται ότι άνοιξε την πόρτα και πήδηξε από το αυτοκίνητο, ενώ άκουσε δύο ακόμα πυροβολισμούς.
Κατά την εκδοχή του λοιπόν, το αυτοκίνητο κατέληξε στο κανάλι με τον νεκρό οδηγό, το παιδί στο κάθισμα του συνοδηγού ακόμα ζωντανό και τον δράστη. Ο Β.Δ. ισχυρίζεται ότι κατευθύνθηκε προς το πίσω αυτοκίνητο το οποίο ακολουθούσε σε απόσταση, μπήκε μέσα και είπε στον ξάδερφό του Δ.Σ. να φύγουν. Ομως ο Χ.Τ. τους πρόλαβε -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του Β.Δ.-, τους απείλησε με την καραμπίνα και ζήτησε να τον πάνε στο σπίτι του φερόμενου ως αρχηγού. Στο σπίτι του Β.Β. είπε, σύμφωνα με τον Β.Δ., ότι σκότωσε και το παιδί και τότε ο Β.Β. άρχισε να βλαστημάει.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ
ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Ο Φιλίπ Μεσάι, ο Β.Β. και ο Χ.Τ. -σύμφωνα πάντα με τον Β.Δ.- είχαν συμφωνήσει να κάνουν μαζί μια δουλειά. Τον πρώτο τον παγίδευσαν με το πρόσχημα ότι θα έκοβε την καραμπίνα που θα χρησιμοποιούσαν στη δουλειά και θα έκρυβε τον Χ.Τ. στο Πλατύ, όπου θα άφηναν και το παιδί.
Είχε προηγηθεί μια συνάντηση το πρωί της ίδιας μέρας που έγινε το διπλό φονικό, στο σπίτι του Β.Β., όπου δεν ήταν μπροστά ο Β.Δ., όμως σύμφωνα με μια εκδοχή η παρουσία του παιδιού είχε αποτρέψει τη δολοφονία του πατέρα - και γι' αυτό το ραντεβού, σύμφωνα με κάποιους, ανανεώθηκε για το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο Β.Δ. ισχυρίζεται επίσης ότι ο Χ.Τ. είχε ζωσμένο πάνω του ένα μαχαίρι κι έβαλε τον ίδιο και τον ξάδελφό του Δ.Σ. -μετά που έφυγαν από το σπίτι του Β.Β. κοντά στην Πιπερίτσα- να τον πάνε στο σπίτι του δίδυμου αδελφού του φερόμενου ως αρχηγού, Χ.Β., σε χωριό της περιοχής Αλαγονίας, αλλά τελικά τον άφησαν στο δρόμο της Σπάρτης κι έφυγαν. Καθ' οδόν, κοντά στο αεροδρόμιο, ο Β.Δ. ισχυρίζεται ότι έκαναν στάση και πέταξαν την καραμπίνα στα καλάμια.
Δύο μέρες μετά ο Β.Δ., σύμφωνα πάντα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, πήγε, βρήκε την καραμπίνα και με εντολή του Β.Β. την παρέδωσε στον ιδιοκτήτη γυμναστηρίου Γ.Π., σε καθορισμένο ραντεβού στο Ασπρόχωμα. Ομως σύμφωνα με το συνήγορό του -και συνήγορο του Γ.Π.- Βασίλη Δημαρέση, το πρόσωπο που εμφανίστηκε δεν ήταν ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου αλλά ένας άλλος.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ
ΣΥΝΑΡΧΗΓΙΑ

Ο Δ.Σ., ξάδελφος του Β.Δ., κατηγορείται για απλή συνέργεια σε διπλή ανθρωποκτονία, υπόθαλψη εγκληματία και συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση.
Ο  Χ.Δ., αδελφός του Β.Δ., κατηγορείται για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση και υπόθαλψη εγκληματία, καθώς εκ των υστέρων τον ενημέρωσε τηλεφωνικά ο αδελφός του.
Ο Γ.Π. κατηγορείται ως ένας από τους τρεις αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης (μαζί με τον Β.Β. και το δίδυμο αδελφό του Χ.Β.), για εκβίαση κατ' επάγγελμα και συνήθεια και για υπόθαλψη εγκληματία, γιατί φαίνεται από τη δικογραφία ότι έστειλε τον Ν.Κ. να πάει τον Χ.Τ. στην Αθήνα, ενώ φέρεται και ως το πρόσωπο που παρέλαβε με εντολή Β.Β. την καραμπίνα από τον Β.Δ. για να την εξαφανίσει.
Ο Γ.Π. αρνείται από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή του στη διπλή ανθρωποκτονία, ενώ επικαλείται ότι η σχέση του με το Β.Β. ήταν φιλική. Σύμφωνα με το συνήγορό του ο Γ.Π. προσέφερε άτυπες υπηρεσίες σεκιούριτι σε 4 μαγαζιά και πήγαινε εκεί όποτε τον καλούσαν - άλλοτε μάλιστα τον πλήρωναν και άλλοτε όχι, όπως ισχυρίζεται. Επίσης εισέπραττε και χρήματα: "Τα ζήταγε σαν εισπρακτική εταιρεία", όπως χαρακτηριστικά είπε ο συνήγορός του. Ισχυρίζεται δε ότι υπάρχουν επιταγές και συναλλαγματικές στα χέρια του γι' αυτούς που χρωστούσαν, και αυτές οι συνομιλίες για χρήματα που θα εισέπραττε υπάρχουν στα dvd.
Σύμφωνα δε με μια εκδοχή, για τον Γ.Π. υπήρχε μια ανώνυμη καταγγελία σε προγενέστερο χρόνο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σύμφωνα με την οποία κατονομάζονταν ως αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά και γυναίκες και πούλαγε προστασία σε μαγαζιά στην Καλαμάτα, ο Β.Β. και ο δίδυμος αδελφός του Χ.Β., και ως υπαρχηγός ο Γ.Π.
Ο Γ.Π. θα οδηγηθεί στις φυλακές, όπως και ο Β.Δ., ο αδελφός του Χ.Δ., ο ξάδερφός τους Δ.Σ., ο φερόμενος ως εκτελεστής Χ.Τ., ο φερόμενος ως αρχηγός Β.Β. και η σύζυγός του.
Ο κατηγορούμενος Ν.Κ. παραδέχεται ότι μετέφερε τον Χ.Τ. στην Αθήνα χωρίς όμως να ξέρει ποιος είναι ή τι είχε προηγηθεί. Κατηγορείται για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, καθώς και για οπλοφορία και υπόθαλψη εγκληματία. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ και με τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, κάθε 1 και 16 του μήνα να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, απαγόρευση συναναστροφής με πρόσωπα ή να συχνάζει σε χώρους εργασίας που εμπλέκονται οι άλλοι κατηγορούμενοι.

ΖΗΤΗΣΑΝ
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Ο Β.Β. και η σύζυγός του, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης για αγορά και πώληση ναρκωτικών, αρνούνται τις κατηγορίες - σύμφωνα με όσα μας είπε ο συνήγορός τους χθες το μεσημέρι. Ζήτησαν μάλιστα χρόνο από τον εισαγγελέα και τον ανακριτή για να μελετήσουν τις κατηγορίες και να δώσουν συμπληρωματικές απολογίες.
Ο Β.Β. κατηγορείται ως ένας από τους αρχηγούς της εγκληματικής οργάνωσης και ηθικός αυτουργός του διπλού φονικού - κι ακόμη για αγορές και πωλήσεις ναρκωτικών κατ' επάγγελμα, συνήθεια και καθ' υποτροπήν, για εκβίαση κατά συναυτουργία και για κατοχή όπλων και πυρομαχικών.
Οι συνήγοροι του Αλβανού Χ.Τ., Αλέξανδρος Πινιαλίδης και Ευαγγελία Παπαδοπούλου, δικηγόροι Αθηνών, πιστεύουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους επιχειρείται να κατασκευαστεί η εικόνα μιας αλβανικής βεντέτας, σαν συνέχεια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της αλβανικής μαφίας. Δήλωσαν λοιπόν κατηγορηματικά ότι δεν έχει να κάνει με ξεκαθάρισμα της αλβανικής μαφίας και πιθανολογούν ότι η υπόθεση σχετίζεται με πρόσωπα της κοινωνίας της Καλαμάτας, τα οποία εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση - ενώ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση Αλβανός να προβεί σε μια ειδεχθή πράξη όπως είναι η δολοφονία ενός παιδιού, ειδικά όταν είναι παιδί ομοεθνούς του.
Οι συνήγοροί του μετέφεραν λοιπόν ότι ο Χ.Τ. αρνείται κατηγορηματικά ότι δολοφόνησε τον 3χρονο Κέρι, ενώ ζήτησαν προθεσμία για να μελετήσουν το πλούσιο, όπως το χαρακτήρισαν, ψηφιακό υλικό από τις συνομιλίες και να καταθέσουν συμπληρωματική απολογία μετά τις 10 Γενάρη μέσω υπομνήματος.
Ο Χ.Τ. κατηγορείται για διπλή ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία από πρόθεση με ειδεχθή τρόπο, συμμετοχή ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση που σκοπό είχε τη διακίνηση ναρκωτικών και την εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιώσει -ούτε όμως αρνηθεί- τις κατηγορίες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο προφυλακίστηκε και για τη δολοφονία του Σωτήρη Ι. Ψυχόπαιδα, που είχε γίνει στις 11 Νοεμβρίου 2008.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...