ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτότυποι στολισμοί και δράσεις αλληλεγγύης στην πλατεία Μεγαλόπολης


Ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα,  διοργάνωσε δράση προσφοράς και αγάπης, με το στόλισμα του δένδρου των ευχών με  ευχές παιδιών της πόλης μας, με το στόλισμα δένδρων με στολίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά από παιδιά,
και με την συγκέντρωση τροφίμων και παιχνιδιών στα κουτιά αλληλεγγύης, που είχαν στηθεί με σκοπό να βοηθηθούν συνδημότες μας που έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας.
Παράλληλα τα παιδιά έφτιαξαν πολλές ζωγραφιές και γράμματα για τον Αϊ Βασίλη. Ο Αϊ Βασίλης ήταν εκεί για να μοιράσει σοκολάτες και καραμέλες στα παιδιά.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν να σταθεί η εκδήλωση:
Βρεφονηπιακός Σταθμός, Παιδικός Σταθμός, Δημοτικά Σχολεία, Τεχνική Υπηρεσία, ΚΔΑΠ, Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Όλα τα κεράσματα της εκδήλωσης ήταν χορηγία των: εργαστήριο – ζαχαροπλαστείο «Η Παράδοση» Ιωάννα Σιαμπάνη, Αρτοποιείο «Ο Αλέξης», Ελαιοτριβείο Καρατζαφέρης, Café Defacto, café Marina, Υπεραγορά Παναγιωτόπουλος, το προσωπικό του super market Παναγιωτόπουλος, Παντοπωλείο Κουρέτας, Μελισσοκομικά ΑΦΩΝ Γκρίτζαλη.

 ΑΠΟ http://www.arcadiaportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: