ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Πέθανε πλήρης ημερών η «Τσίτα» του Ταρζάν

Η Τσίτα, ο χιμπατζής που πρωταγωνίστησε στις ταινίες με τον Ταρζάν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών από νεφρική ανεπάρκεια, ανακοίνωσε σήμερα το καταφύγιο που την φιλοξενούσε στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριντα.

"Με μεγάλη μας θλίψη η κοινότητά μας έχασε έναν καλό φίλο και ένα μέλος της οικογένειάς μας
στις 24 Δεκεμβρίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το Καταφύγιο Προστασίας Πρωτευόντων Θηλαστικών Suncoast.

Ο χιμπατζής «έπαιξε» στις ταινίες του Ταρζάν του 1932-1934 στο πλευρό του πρωταγωνιστή Τζόνι Βαϊσμίλερ και της Μορίν Ο Σάλιβαν, ενώ φέρεται να του άρεσε να παίζει με τα χρώματα και να…παρακολουθεί ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του καταφυγίου, Ντέμπι Κομπ, η διάσημη «τσίτα» μεταφέρθηκε στο καταφύγιο από το κτήμα του Τζ. Βαϊσμίλερ γύρω στα 1960 και έζησε σχεδόν τα διπλάσια χρόνια απ' ότι συνήθως ζουν οι χιμπατζήδες στους ζωολογικούς κήπους (35-45 χρόνια).
Η «τσίτα του Ταρζάν» ήταν η πιο δημοφιλείς από τους 15 χιμπατζήδες του καταφυγίου (φωτό Tampa Tribune).
Το…μυστικό πίσω από την μακροβιότητα της τσίτα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.
Την λάμψη του Χόλιγουντ έχουν «διεκδικήσει» και άλλοι χιμπατζήδες που φέρεται επίσης να έπαιξαν στις διάσημες ταινίες του Ταρζάν.
Είναι εξάλλου πιθανό να χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικοί χιμπατζήδες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

 ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...