ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Λιμενικό Ταμείο με δύο διοικήσεις

Λιμενικό Ταμείο με… δύο διοικήσεις συγκροτείται στην Καλαμάτα. Η απίστευτη αυτή ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και υποδηλώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα.
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια και τα Εργατικά Κέντρα, να ορίσουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου τους εκπροσώπους τους στα Λιμενικά Ταμεία. Μέχρι τώρα από την Καλαμάτα έχει απαντήσει μόνο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι στο τέλος του χρόνου λήγει η θητεία των διοικήσεων στα Λιμενικά Ταμεία και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου το οποίο να
ακυρώνει την προβλεπόμενη μέχρι τώρα διαδικασία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που υπάρχει είναι μια παλαιά απόφαση της εποχής των καποδιστριακών δήμων, για μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους - η οποία όμως έχει προσβληθεί στα δικαστήρια, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να καλύψει τα Λιμενικά Ταμεία με το σημερινό εύρος των δήμων.

Δημοτικό Λιμενικό
Ταμείο Καλαμάτας
Την ίδια ώρα όμως, χθες ο Δήμος Καλαμάτας σε έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στον ορισμό διοίκησης για το υπό σύσταση Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Πρώτος πρόεδρος του νέου φορέα ορίστηκε ο Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του θα αντικατασταθεί στην προεδρία του "Διοκλή". Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδηλάρης με αναπληρώτρια τη Βασιλική Ποδοχωρίτη, ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας το Δ.Σ. απαρτίζουν οι Γιάννης Αδαμόπουλος με αναπληρώτρια την Εύη Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη με αναπληρώτρια τη Βενετία Λιακουνάκου, ο Δημήτρης Θωμόπουλος με αναπληρώτρια την Ευγενία Καυκά και ο Χαράλαμπος Καρακύκλας με αναπληρώτρια την Αγγελική Αργύρη. Από την πλευρά της μειοψηφίας ορίστηκαν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας με αναπληρωτή το Γιώργο Νταγίοπουλο και ο Γιώργος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος των λιμενεργατών, με αναπληρωτή το Γιάννη Γκλεγκλέ. Επίσης, μέλος εξ οφίτσιο είναι ο λιμενάρχης Καλαμάτας, αντιπλοίαρχος Κώστας Λαμπρόπουλος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ιστορική εξέλιξη την ανάληψη της διοίκησης του λιμανιού από το δήμο μετά από προσπάθειες δεκαετιών, ενώ σημείωσε ότι παράλληλα με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος θα λειτουργήσει και Κρατικό Λιμενικό Ταμείο σε επίπεδο νομού για όλα τα υπόλοιπα λιμάνια, χωρίς μάλιστα να αποκλείει και το ενδεχόμενο διαδημοτικών συνεργασιών σε δεύτερη φάση. Ακολούθως ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στα έσοδα αλλά και στα έξοδα του Λιμενικού Ταμείου, ενώ μίλησε για μία ακόμα φορά με τα καλύτερα λόγια για τον απερχόμενο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νίκο Τζάνε, παρά τις διαφωνίες που είχαν κατά καιρούς.

Αντιδράσεις
από τις
μειοψηφίες
Εντονη ήταν πάντως η αντίδραση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, κυρίως για την αναλογία συμβούλων στο Δ.Σ. (6 από πλειοψηφία – 2 από μειοψηφία). “Θεωρώ ότι πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αλλά η δημοτική αρχή για μία ακόμα φορά προσπάθησε να μας πιάσει εξ απήνης” σημείωσε ο κ. Μπρεδήμας, αναφερόμενος παράλληλα και στην ιστορία του λιμανιού της Καλαμάτας με έμφαση στα μαρτυρικά γεγονότα του 1934 με τους λιμενεργάτες.
“Πρόκειται για μία ακόμα μετακίνηση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για συνέχιση της εμπορευματοποίησης των λιμανιών. Θα έπρεπε να υπάρχει διαχείριση από ενιαίο κεντρικό φορέα για όλη τη χώρα” σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος εκφράζοντας τη διαφωνία του.
Στον ιστορικό ρόλο του λιμανιού αναφέρθηκε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης, ενώ ακολούθως στάθηκε ιδιαιτέρως στον “μονοκομματισμό” που προωθεί η δημοτική αρχή με τις λίγες θέσει στο Δ.Σ. που παραχωρεί στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για “δικτατορία της πλειοψηφίας”. Παράλληλα καυτηρίασε την παρουσία του πολιτευτή του ΛΑΟΣ Χαράλαμπου Καρακύκλα στο νέο Δ.Σ., μιλώντας για “αντίτιμο για τη στήριξη του συγκεκριμένου κόμματος στις εκλογές”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε “πολιτικές δεσμεύσεις” και σε συνεργασία με επιχειρηματίες και συμφέροντα.
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας, αφενός προτρέποντας να γίνουν προσπάθειες ώστε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας να γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και αφετέρου ζητώντας πληροφορίες για το θεσμικό πλαίσιο.
Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Καλαμάτας προσπάθησε με κατηγορηματικό τρόπο να αποκρούσει τις υπόνοιες που άφησε ο κ. Μπεχράκης για συνεργασία με συμφέροντα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας από τη διοίκηση σημείωσε ότι όταν ξεκαθαρίσουν τα διοικητικά του φορέα, τότε θα εξεταστεί με ποια φόρμουλα μπορεί να εκπροσωπηθεί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: