ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΑΒ Φιλιατρών: Τεράστιας σημασίας η λειτουργία του

Έξι μήνες συμπληρώνονται από την εγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού του ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά και, ήδη, είναι μεγίστης σημασίας η παρουσία και προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.
 

Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ, που στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, έχει 24ωρη λειτουργία, με κυλιόμενες βάρδιες των οκτώ υπηρετούντων διασωστών και ένα σύγχρονο ασθενοφόρο. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά (τροχαία, οξεία προβλήματα, οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης και μεταφοράς στο νοσοκομείο) στα οποία έχει συνδράμει το ΕΚΑΒ Φιλιατρών τους έξι πρώτους μήνες της λειτουργίας του, από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο, ξεπερνούν τα 350!
 
Τον Ιούλιο 64, τον Αύγουστο 109, το Σεπτέμβριο 54, τον Οκτώβριο 66, το Νοέμβριο γύρω στα 60. Τους θερινούς μήνες, βέβαια, τα περισσότερα από τα περιστατικά που συνέβησαν, και εκλήθη να επέμβει το ΕΚΑΒ, ήταν τροχαία. Γενικότερα, όταν υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος και περίοδοι αύξησης του πληθυσμού, όπως καλοκαίρι, γιορτές, Σαββατοκύριακα, είναι περισσότερα και τα περιστατικά. Ακόμα, όμως, ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργεί το ΕΚΑΒ. 

Αρκετοί, όταν τους τύχει κάποιο συμβάν, μετακινούν μόνοι τους, με δικά τους μέσα, τον ασθενή στο νοσοκομείο, χωρίς να ζητήσουν τη συνδρομή και επέμβαση του ΕΚΑΒ. Πολλοί δε, τηλεφωνούν στο νοσοκομείο και ζητούν ασθενοφόρο και όχι στο 166, που είναι το Κέντρο του ΕΚΑΒ στην Καλαμάτα και το οποίο άμεσα δίνει σήμα και διαβιβάζει το περιστατικό, με όλες τις πληροφορίες, στο ΕΚΑΒ Φιλιατρών.
 

Στο ΕΚΑΒ Φιλιατρών υπηρετούν οκτώ διασώστες, άρτια εκπαιδευμένοι, με άριστες γνώσεις του αντικειμένου και υψηλό αίσθημα ευθύνης του καθήκοντός τους και δεν είναι υπερβολή, αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα, να σημειωθεί πως χάρη στην έγκαιρη επέμβασή τους έχουν σωθεί ζωές!
 

Το ΕΚΑΒ Φιλιατρών καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Μεσσηνία, με το ένα σύγχρονο ασθενοφόρο που διαθέτει και έχει ως «σημείο αναφοράς» το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής είναι ικανοποιημένοι με την παρουσία και κυρίως τη λειτουργία του ΕΚΑΒ, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει και ενισχύοντας, στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει, την πεποίθησή τους πως, αν τυχόν συμβεί κάτι απρόοπτο και επείγον στην υγεία τους, θα βρουν ανταπόκριση και θα τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια.
 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως για την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας και δέσμευσης της διοίκησης του ΕΚΑΒ, συνέβαλε ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, καλός συμπατριώτης μας, από την Κυπαρισσία, γιατρός Τάκης Κορμάς, ο οποίος με μεθοδικότητα και επιμονή προώθησε τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημιουργία, εγκατάσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ στο χώρο του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών. 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: