ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ιστορία υπολογιστών στην Ελλάδα

Μια πρωτότυπη έκθεση, που έχει ως στόχο να αναδειχθούν διάφορες πλευρές της ιστορίας των υπολογιστικών μηχανών, με έμφαση στον ελληνικό κόσμο, διοργανώνεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από σχετικές επιστημονικές παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, που θα αρχίσουν στις 6 Δεκεμβρίου και εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ.
Η έκθεση ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μηχανοργάνωση του κρατικού μηχανισμού στην προπολεμική Ελλάδα, τις μεταπολεμικές κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες των υπολογιστικών εφαρμογών, την «έκρηξη» των προσωπικών υπολογιστών, καθώς και τις μεγάλες ελληνικές βάσεις δεδομένων από τη δεκαετία του 1980.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και εργαστήρια δραστηριοτήτων, με ειδικά σχεδιασμένα εκθέματα-παιχνίδια. Η δράση αυτή στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με πλευρές
της επιστημονικής κληρονομιάς και της τεχνολογικής ιστορίας, καθώς και στην ανάδειξη και την αξιοποίηση ανάλογων διδακτικών πρακτικών.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας «Ήφαιστος» (Hephaestus - Hellenic Philosophy, History and Environmental Science Teaching Under Scrutiny), που πραγματοποιείται με ευθύνη του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Εργαστηρίου Διδακτικής Φυσικών Επιστημών, Επιστημολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο ισόγειο του ΕΙΕ (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) και οι ώρες λειτουργίας της είναι καθημερινά 10.00 - 20.00 και το Σάββατο 10.00 - 14.00.
Οι ώρες έναρξης των ομιλιών θα είναι κάθε Τρίτη στις 19.30΄ (θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε ενδιαφερόμενο).
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιούνται Τρίτη - Πέμπτη (ώρες 10.30- 13.00) και σε αυτά γίνονται δεκτές ομάδες έως 25 παιδιών κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 210-3689567 από Δευτέρα έως Πέμπτη 11.00-14.00).
Πηγές: ΑΠΕ, ΕΙΕ, HPDST
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...