ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ: Εξαπάτησαν ιερέα

Μετά τον ιερέα από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ολυμπίας, που στις 11 Νοεμβρίου έπεσε θύμα απάτης από επιτήδειους οι οποίοι κατάφεραν να του αποσπάσουν το ποσό των 5.800 ευρώ, χθες άλλος ένας ιερέας, από την ευρύτερη περιοχή της Ανδρίτσαινας εξαπατήθηκε και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σύμφωνα με το dete.gr
Αυτή τη φορά, ο επιτήδειος κατάφερε εύκολα να του αποσπάσει το ποσό των 10.000 ευρώ!
Και αυτή τη φορά, ο άγνωστος συστήθηκε ως εργαζόμενος συνάδελφός του στο Ταμείο Κληρικών. Η μόνο διαφορά είναι ότι ενώ στην περίπτωση του ιερέα από την περιοχή της Ολυμπίας, ο δράστης «συστήθηκε» μόνο μέσω τηλεφώνου και η «συναλλαγή» έγινε μέσω τραπέζης, αυτή τη φορά κινήθηκε με μεγαλύτερο ακόμη θράσος και συναντήθηκε με το θύμα του.
Ο άγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ιερέα. Του είπε την «γνωστή» πλέον δικαιολογία, ότι δηλαδή καλούσε από το Ταμείο Κληρικών, και ότι έπρεπε να μεταβεί στον Πύργο για να συναντήσει έναν συνεργάτη του Ταμείου ώστε να τακτοποιήσουν εκκρεμότητα σχετικά με το
εφάπαξ του ιερέα, που ήταν 29.000 ευρώ, το οποίο και θα ελάμβανε αφού πρώτα τακτοποιούσε την «εκκρεμότητα». Ο ιερέας πείστηκε από όσα του είπε ο άγνωστος, έφτασε στον Πύργο, συναντήθηκε με τον «συνεργάτη» του Ταμείου ο οποίος του ζήτησε να του δώσει το ποσό των 10.000 ευρώ.
 
Πράγματι, ο ιερέας έκανε την ανάληψη από την τράπεζα όπου είχε λογαριασμό και ενώ κατευθύνονταν μαζί προς άλλη τράπεζα στην οποία θα «τακτοποιείτο» το θέμα, ο άγνωστος ζήτησε επιπλέον χρήματα -1.000 ευρώ- και έπεισε τον ιερέα να επιστρέψει και πάλι στην πρώτη τράπεζα για να κάνει την νέα ανάληψη, κρατώντας ο ίδιος τις 10.000 ευρώ, ώστε να «κερδίσουν χρόνο» και να προχωρήσει την διαδικασία στην δεύτερη τράπεζα. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στα λεγόμενά του, ο ιερέας παρέδωσε τις 10.000 ευρώ. Ο άγνωστος, φυσικά, είχε επιτύχει τον στόχο του και λίγο αργότερα εξαφανίστηκε.
Το θύμα έφτασε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, καθώς κατάλαβε έστω και αργά, τι είχε συμβεί και κατήγγειλε την απάτη. Τώρα, η αστυνομία διενεργεί έρευνες για το εντοπισμό του αγνώστου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, στο πρόσφατο παρελθόν, μέσα στο 2011, είχε εξιχνιάσει άλλες τρεις τουλάχιστον ανάλογες περιπτώσεις με εξαπάτηση ιερέων της ευρύτερης περιοχής, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: