ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011

Φιλιατρά: Σημαντική πρωτοβουλία Εμπορικού Συλλόγου για τα ενοίκια

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετά από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου για τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.
Γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και στα Φιλιατρά, αποφάσισε να καλέσει τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νίκο Φάμπα στο τηλέφωνο 2761032436, για να συζητήσουν την επαφή του με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των επαγγελματιών, ώστε να γίνει προσπάθεια συγκράτησης ή και μείωσης ακόμη, αν αυτό είναι εφικτό, των ενοικίων!

Όπως είπε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου .........

Φιλιατρών, «με τα αλλεπάλληλα μέτρα και χαράτσια που έχουν επιβληθεί και τη, σχεδόν, μηδαμινή κίνηση στην αγορά, ο εμπορικός κόσμος οδηγείται στον αφανισμό και γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία αυτή, μήπως μπορέσουμε και ελαφρύνουμε λιγάκι τα βάρη των συναδέλφων μας από τα ενοίκια τουλάχιστον και συνεχίσει να υπάρχει στα Φιλιατρά εμπορική αγορά».


Αξιέπαινη, πράγματι, η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου για τα ενοίκια και, πλέον, ο εμπορικός κόσμος της πόλης αναμένει την έμπρακτη κατανόηση και συμπαράσταση των ιδιοκτητών των ακινήτων που στεγάζουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Θάρρος

 ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ