ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κηδεύτηκαν στην Αλβανία πατέρας και γιος απο το φονικό στην Καλαμάτα

Βεντέτα ή ξεκαθάρισμα;


Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία και κυρίως το Πλατύ, όπου διέμενε ο 35χρονος Φιλίμ Μεσάι, από το ανατριχιαστικό έγκλημα της Τρίτης.


Οι Αλβανοί που μένουν στην περιοχή είναι φοβισμένοι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγριότητα του εγκλήματος. Μάλιστα, «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για σκληρούς ομοεθνείς τους, που «συνηθίζουν» τέτοια εγκλήματα στη Βόρεια Αλβανία, αλλά και για ανακωχή παλιάς βεντέτας που έληξε πριν από λίγες ημέρες.


Χθες, πατέρας και γιος κηδεύτηκαν στο χωριό τους, στο Κούκσι της Βόρειας Αλβανίας.


Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που εξέτασε τις σορούς, ο 35χρονος έφερε κακώσεις κεφαλής από βολίδες κυνηγετικού όπλου και η αιτία θανάτου του παιδιού είναι «κάκωση δια τέμνοντος οργάνου στη λαρυγγική χώρα».


Η πρωτοφανής αγριότητα του διπλού εγκλήματος, κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν την εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ των δολοφόνων και του 35χρονου πατέρα. Σοκαρισμένη είναι αδιαμβισβήτητα και η τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι του χωρίου δηλώνουν συγκλονισμένοι από την είδηση, καθώς αδυνατούν να πιστέψουν το φρικτό έγκλημα που διεπράχθη στο χωριό τους.
Οι ίδιοι μιλούν για έναν ήρεμο άνθρωπο, κοινωνικό, ο οποίος ήταν πολύ εργατικός και δούλευε για το μεροκάματο.
Δεδομένου ότι η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά έμεναν στην Αλβανία, από όπου και κατάγεται ο 35χρονος Φίλιππος Μεσάι, το θύμα πήγαινε τέσσερις με πέντε  φορές μέσα στο χρόνο στη χώρα του για να δει την οικογένειά του.
Μάλιστα αυτή την περίοδο η σύζυγός του και κάποιοι συγγενείς του, βρισκόταν στη Καλαμάτα για να κάνουν οικογενειακώς κάποια μεροκάματα, μαζεύοντας ελιές.

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: