ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Παγωμένη η κοινή γνώμη, απαιτεί να συλληφθεί ο δράστης του αποτρόπαιου εγκλήματος

Ο Φιλίπ Μεζάι με το άλογο που έτρεχε στις ιπποδρομίες

"Γιατί έσφαξαν το μωρό;" είναι το ερώτημα που βασανίζει την τοπική κοινωνία, η οποία ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για το απάνθρωπο αυτό έγκλημα με θύματα ένα 2χρονο αγοράκι και τον 35χρονο Αλβανό πατέρα του Φιλίπ Μεζάι. Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης, η τραγική μάνα μαζί με συγγενείς της έφυγαν για την Αλβανία, συνοδεύοντας τις σορούς του συζύγου και του μικρού γιου για ταφή στην πατρίδα.
Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε κοντά στο χωριό Πιπερίτσα το απόγευμα της περασμένης Τρίτης έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Από την επεξεργασία των στοιχείων και την αυτοψία του χώρου του εγκλήματος, φαίνεται ότι ο δολοφόνος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν πυροβόλησε με καραμπίνα στο κεφάλι τον 35χρονο. Μάλιστα, φαίνεται να τον πυροβόλησε εν κινήσει, με συνέπεια το αυτοκίνητο να πέσει ανεξέλεγκτο με ορμή μέσα στο αρδευτικό κανάλι μαζί με το δράστη, τον νεκρό από τον πυροβολισμό Φιλίπ Μεζάι και το αθώο αγοράκι του. Το παιδί κατά πάσα πιθανότατα ήταν ζωντανό μέχρι που ο δράστης, αφού απεγκλωβίστηκε από το μισοβυθισμένο αυτοκίνητο, το μαχαίρωσε στο λαιμό. Προφανώς θεωρούσε το μωρό μάρτυρα όσων είχαν ειπωθεί κι είχαν γίνει μέσα στη μαύρη Μερσεντές.

Οι αστυνομικοί είναι δύσκολο να εντοπίσουν αποτυπώματα του δράστη στο αυτοκίνητο που ανασύρθηκε από το κανάλι, λόγω του νερού. Εν τω μεταξύ αναζητούν το κίνητρο της διπλής δολοφονίας αξιοποιώντας ευρήματα και καταθέσεις, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για έναν ή περισσότερους δράστες, με τους οποίους ο Φιλίπ Μεζάι μπορεί να είχε προηγούμενα από οικονομικές ή προσωπικές διαφορές. Κάποιοι μιλούν για αλβανική βεντέτα, για εκδίκηση, για υπόθεση εκβιασμού κ.ά. Πολλοί όμως μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα στο Πλατύ όπου έμενε, δούλευε σε οικοδομές, ασχολιόταν με τα άλογα και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει.
Από την Αστυνομία δεν προκύπτει ότι ο Μεζάι είχε απασχολήσει τις αρχές κατά το παρελθόν. Με τη γυναίκα του είχαν και δύο μεγαλύτερα παιδιά, 8 και 12 ετών. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι το νεκρό αγοράκι ζούσε με τη μητέρα του μόνιμα στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα μαζί της και με κάποιους ακόμα συγγενείς πριν από 1 μήνα, για το λιομάζωμα. Ο πατέρας, που έμενε μόνιμα στο Πλατύ, είχε δει ελάχιστες φορές το μικρότερο παιδί του.
Η σύζυγος του Φιλίπ Μεζάι αναχώρησε συντετριμμένη για την Αλβανία συνοδευόμενη από συγγενείς της, προκειμένου να θάψει εκεί το παιδί και τον άντρα της. Η γυναίκα δε μιλάει ελληνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε στην Αστυνομία, αλλά προφανώς δε γνώριζε και πολλά πράγματα για τη ζωή του άντρα της στην Ελλάδα.
Ο ιατροδικαστής Νικόλαος Κωτακίδης που εξέτασε τα πτώματα, φανερά συγκλονισμένος από την αγριότητα με την οποία σφαγιάστηκε το αγοράκι, μιλώντας στην "Ε" είπε ότι το παιδάκι φέρει κακώσεις στη λαρυγγική χώρα από τέμνον όργανο και ότι ο πατέρας φέρει κακώσεις στο κεφάλι από βολίδα κυνηγετικού όπλου. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο ίδιος, δεν προκύπτει να είχε προηγηθεί πάλη μεταξύ του δράστη ή των δραστών με τα θύματα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία έχει στη διάθεσή της ευρήματα, τα οποία αξιολογούνται από το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Εκτιμάται πως κάποιο αποτύπωμα ή ένας κάλυκας, μαζί με ό,τι άλλο ενδεχομένως περισώθηκε από το νερό, μπορεί να οδηγήσει στους κακοποιούς, με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: