ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ποιοι εξαιρούνται απο το χαράτσι της ΔΕΗ

«Φως» στο απίστευτο αλαλούμ με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, προσπαθεί να ρίξει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών η οποία όπως όλα δείχνουν δεν μετριάζει το γολγοθά όσων θα προσπαθήσουν…
να απαλλαγούν από το χαράτσι.
Οι πολίτες με λάθη ή χωρίς στο χαράτσι θα πρέπει να πληρώσουν και έχουν δρόμο μπροστά τους, τουλάχιστον δυο μηνών, μέχρι να βρεθεί μια οριστική άκρη. Όποιοι έχουν εντοπίσει λάθη σε παλαιότητα, τιμή ζώνης ή τετραγωνικά θα πρέπει να κάνουν αίτηση στον αρμόδιο δήμο ως τις 20 Ιανουαρίου 2012.
Από «κόσκινο» θα περάσουν οι καταστάσεις αφού μετά από έλεγχο στους δήμους οι καταστάσεις θα πάνε έως τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ η οποία με τη σειρά της θα στείλει τις καταστάσεις για επανέλεγχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η οποία αφού διενεργήσει ενδεικτικούς ελέγχους ως προς την τιμή ζώνης των ακινήτων θα στείλει πίσω στη ΔΕΗ τις καταστάσεις έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μετά από αυτό το… ταξίδι η ΔΕΗ θα εκδώσει τους νέους λογαριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2011 το τέλος ακινήτων θα καταβάλλεται κανονικά ακόμη και εάν έχει λάθη και όπου υπάρξουν διαφορές θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς του 2012, αν πάλι έχει γίνει μικρότερη χρέωση θα προστεθεί στους αντίστοιχους λογαριασμούς.
Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένο τέλος:
Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται πρόσωπα που έχουν:
- βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και πάνω
- τα πρόσωπα που ανεξαρτήτως του ποσοστού παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό και εγκεφαλική παράλυση.
- πρόσωπα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Για τα πρόσωπα αυτά χρειάζεται η προσκόμιση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία αλλά για τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης εκτός από την ιατρική βεβαίωση είναι απαραίτητη και η απόδειξη αγοράς ή μίσθωσης του μηχανήματος υποστήριξης.

Για όσους δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις και ζητούν υπαγωγή στο μειωμένο τέλος θα συσταθεί επιτροπή σε κάθε ΔΟΥ για να κρίνει εάν πράγματι υπάρχει αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλους. Η επιτροπή δεν θα επισκέπτεται τους δικαιούχους, αλλά θα πρέπει εκείνοι να πάνε στη ΔΟΥ για τη σχετική αίτηση για απαλλαγή η μείωση. Η επιτροπή θα αποφασίζει απαλλαγή μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για τις οποίες η επιτροπή θα αποφανθεί θετικά θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή. Και αυτοί οι πολίτες πρώτα θα κληθούν να πληρώσουν και ύστερα θα γίνουν οι διορθώσεις.
Ο χρόνος έκδοσης εντολής διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους αυξάνεται από 40 μέρες σε 80 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού. Ωστόσο, από την εγκύκλιο απουσιάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία μένει να καθοριστούν.

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: