ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οι γιατροί της Μεσσηνίας δέχονται ασφαλισμένους του Δημοσίου

Κανονικά συνεχίζουν οι γιατροί στη Μεσσηνία να δέχονται ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, καθώς η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου -εκτιμώντας ότι «η οικονομική συγκυρία είναι τραγική»- αποφάσισε, σε έκτακτη συνεδρίασή της, να μην εφαρμόσει την εντολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η οποία επιτάσσει την επίσχεση-αναστολή των συμβάσεών τους με τον εν λόγω οργανισμό από χθες 1η Δεκεμβρίου.
Αυτό ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του συλλόγου, από κοινού με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Νικολόπουλο, τον γραμματέα Γιώργο Πανομήτρο και το μέλος του Δ.Σ. Χαράλαμπο Καρακύκλα.
Η αναστολή των συμβάσεων μετατέθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο εξήγησε ο Μ. Μιχαήλ, τονίζοντας ωστόσο ότι όσοι συνάδελφοί του επιθυμούν την αναστολή‐επίσχεση των συμβάσεών τους με τον ΟΠΑΔ είναι ελεύθεροι να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΙΣ.

Οπως διευκρίνισε, η απόφαση του Δ.Σ. βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη διαπίστωση ότι «οι γιατροί, ως μέλη της ενεργού κοινωνίας, είναι αποδέκτες της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι δημόσιοι υπάλληλοι από τη μείωση των μισθών τους, περίπου κατά 50%, και δεν επιθυμούν σε αυτή την φάση να τους επιβαρύνουν και με τα έξοδα της περίθαλψης».
Σημείωσε παράλληλα, ότι ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος με την υιοθέτηση από την αρχή του νέου χρόνου του ΕΟΠΥΥ (Ενιαίος Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) και προτείνει: α) Αμεση απόσυρση ή ριζική αναμόρφωση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας. β) Υπογραφή γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας του ΕΟΠΥΥ με τον ΠΙΣ. γ) Δυνατότητα συνταγογράφησης παραπεμπτικογραφίας και αναγραφής βοηθημάτων και από τους γιατρούς που δεν θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Και δ) Δυνατότητα ένταξης στον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών επιθυμούν καθώς και των νέων γιατρών.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΙΣΜ Δ. Νικολόπουλος σημείωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επανεξεταστεί έτσι ώστε να μη στερεί από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα επιλογής γιατρού. «Η διαμόρφωση του καθεστώτος του ΕΟΠΥΥ πρέπει να στηρίζεται σε ένα μίνιμουμ αποδοχής, τόσο από τους ιατρικούς φορείς όσο και από τον κόσμο, χρειάζεται επομένως ένας εξ αρχής διάλογος, από μηδενική βάση» τόνισε.
«Δεν είναι δυνατό να υπάρξει παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στη βάση λογικών περικοπής δαπανών» είπε από την πλευρά του ο Χαρ. Καρακύκλας. Παράλληλα, όμως, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθαρση, όπως επίσης και να περιοριστεί «το υπερβολικό κέρδος του φαρμάκου - το οποίο, βεβαίως, δεν κανονίζουν ούτε οι γιατροί ούτε οι φαρμακοποιοί, αλλά αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση και τους Ελληνες πολίτες στην εξαθλίωση».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: