ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στα χέρια τους πήραν την αστυνόμευση φορείς και κάτοικοι της Χώρας, αφού η προστασία εκ μέρους της Πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της παραβατικότητας και τους κινδύνους για τη ζωή τους, δημιούργησαν μεταξύ τους ομάδες περιφρούρησης με 10 αυτοκίνητα, που μαζί με 2 οχήματα σεκιούριτι θα περιπολούν όλη τη νύχτα. Οπως έγινε γνωστό, σε συνεννόηση με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων και τη Διεύθυνση Μεσσηνίας, αυτές τις μέρες θα περιπολούν στη Χώρα και δυνάμεις της ΟΠΚΕ.
Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν χθες το μεσημέρι σε γενική συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο Χώρας, όπου κυριάρχησε η αγανάκτηση και η οργή. Η συνέλευση έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και παρέστησαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου, της Ομάδας
Παραγωγών "Νηλέας", της Δημοτικής Ενότητας και άλλων φορέων, καθώς επίσης απλοί πολίτες.
«Στην περιοχή μας καταγράφεται συνεχόμενη και αυξανόμενη εγκληματικότητα τις τελευταίες μέρες. Ανοιξαν 7 σπίτια σε μια μέρα!» σημείωσε οργισμένος στην "Ε" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Πανταζόπουλος και τόνισε: «Μπαίνουν ενώ ο κόσμος είναι μέσα στα σπίτια. Σε μια περίπτωση απείλησαν συνδημότη μας με το πιστόλι στο κεφάλι. Οι κλοπές και οι ληστείες γίνονται ακόμα και στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης. Νομίζεις μ’ όλα αυτά ότι είσαι στο Σικάγο».
Ο κ. Πανταζόπουλος παρατήρησε πως «η Χώρα δεν είναι μικρό χωριό. Αυτή την περίοδο έχει πάνω από 6.000 κόσμο και δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός, δε λειτουργεί ούτε ο Αστυνομικός Σταθμός! Ο κόσμος είναι οργισμένος, θυμωμένος. Τα πράγματα είναι άσχημα, επικίνδυνα».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε πως «ελπίζουμε με τις κινητοποιήσεις μας μήπως ευαισθητοποιηθούν βουλευτές και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες, ώστε να γίνει κάτι με την αστυνόμευση στην περιοχή μας. Δεν πάει άλλο».
Γ.Σ.
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ