ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙ

Στο βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, από τις εκβολές του Παμίσου έως τη Σάνταβα καταγράφεται το μεγαλύτερο πρόβλημα ρύπανσης, κυρίως λόγω προβληματικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας. Σοβαρό μικροβιακό πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στον Αγιο Ανδρέα Λογγάς και στο Αρτάκι Κορώνης. Αυτή η κατάσταση καθιστά αναγκαία τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Μεσσηνιακού Κόλπου και των δυτικών ακτών του νομού, που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ  από το 2006 έως το 2011.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία τονίστηκαν σε χθεσινή σύσκεψη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, όπου στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ παρέδωσαν το τελευταίο μέρος από τις έρευνες που είχαν αναλάβει με
προγραμματική σύμβαση.
Η Αλεξάνδρα Παυλίδου, υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος από το ΕΛΚΕΘΕ, παρατήρησε ότι το βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού, από Πάμισο μέχρι Σάνταβα, είναι πιο διαταραγμένο σε σχέση με τον υπόλοιπο. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στην Κυπαρισσία και τη Φοινικούντα καταγράφηκαν τοπικές διαταραχές σε περιορισμένη έκταση, οι οποίες φεύγουν - όμως στο βόρειο τμήμα του Μεσσηνιακού φαίνεται κάτι σταθερό. Εξήγησε πως «το ίζημα, ο πυθμένας είναι ο καθρέφτης, δείχνει τη ρύπανση» και με βάση αυτό καταγράφεται η συγκεκριμένη εικόνα.
Η κ. Παυλίδου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από το 2006 έως το 2010 και βάσει των δεδομένων από τους σταθμούς μέτρησης, σε Στούπα και ξενοδοχεία Καλαμάτας η οικολογική κατάσταση βελτιώθηκε από καλή το 2006 σε υψηλή το 2010, ενώ και στη Σάνταβα από μέτρια σε καλή. Στον βιολογικό όμως υποβαθμίστηκε από καλή σε μέτρια, ενώ ο δείκτης βελτιώνεται με την αυξανόμενη απόσταση από το σημείο εκβολής του βιολογικού. Μέτρια είναι η οικολογική κατάσταση στη Σχίζα και οριακά καλή προς μέτρια στον Πάμισο. Στο Πεταλίδι υπάρχει μια μικρή υποβάθμιση, αν και η ποιότητα παραμένει καλή.
Η υπεύθυνη του προγράμματος σημείωσε πως το μικροβιολογικό πρόβλημα επιμένει στον Αγιο Ανδρέα Λογγάς και στο Αρτάκι της Κορώνης. Είπε ακόμη ότι υπάρχει μια τάση αύξησης των αμμωνιακών αλάτων στα νερά και διευκρίνισε πως η αμμωνία συνδέεται με τον βιολογικό. Παρατήρησε ότι «έχει αυξηθεί το φυτοπλαγκτόν στο βόρειο τμήμα του Κόλπου, γι’ αυτό εμφανίζεται αυτό το κίτρινο χρώμα στη θάλασσα στην Καλαμάτα», κι εξήγησε πως «από κάπου πέφτουν θρεπτικά το καλοκαίρι, είτε από τον βιολογικό είτε από εστιατόρια - ξενοδοχεία, είτε από ποτάμια, χειμάρρους και ρέματα».
Η Αλεξάνδρα Παυλίδου και παριστάμενοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων σημείωσαν ότι «είναι ουσιαστικό να υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήρι στη Μεσσηνία. Πρέπει να παρακολουθείται ο Μεσσηνιακός Κόλπος, γιατί υπάρχουν αλλαγές».
Η διευθύντρια Υγείας Αικατερίνη Σπέντζουρα αναρωτήθηκε «αν θα έχουμε τη συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ από το καλοκαίρι» και πρόσθεσε: «Υπάρχει ρύπανση. Ποιος θα την παρακολουθεί; Χημική εξέταση δεν μπορούμε να κάνουμε. Μόνο μικροβιολογική και αυτή ορισμένες ημέρες της εβδομάδας».
Η κ. Παυλίδου ενημέρωσε ότι «υπάρχει πρόταση για συνέχιση της συνεργασίας. Ο Δήμος Καλαμάτας θέλει τη συνέχιση. Την Περιφέρεια περιμένουμε».
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, που εκπροσώπησε την ΠΕΔ, παρενέβη λέγοντας ότι αν υπάρξει συμμετοχή δεν θα είναι μόνο εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, αλλά όλης της ΠΕΔ» δείχνοντας θετικός στη συνέχιση της συνεργασίας.
Η κ. Σπέντζουρα προκάλεσε τότε το δήμαρχο Μεσσήνης ρωτώντας τον τι θα κάνει με τον Αγιο Ανδρέα και τις παράνομες συνδέσεις. Εκείνος είπε ότι και το Πεταλίδι έχει προβλήματα, αλλά η κ. Παυλίδου του απάντησε ότι δεν έχουν βρει μικροβιολογικά, ενώ στον Αγιο Ανδρέα βρίσκουν, σταθερά και συστηματικά.
Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι «προχωράμε την αποχέτευση Πεταλιδίου» και συμπλήρωσε: «Επρεπε κατά προτεραιότητα να γίνουν οι βιολογικοί στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Εντάξαμε με 17,8 εκ. ευρώ την αποχέτευση σε Τζάνε, Πεταλίδι, Καλαμάκι κι έχουμε πρόταση για Επισκοπή, Αγιο Ανδρέα, Λογγά, Νέα Κορώνη με χωροθετημένο βιολογικό στη Νέα Κορώνη. Παλεύει και η Κορώνη να εντάξει έργο βιολογικού στο ΕΠΠΕΡΑΑ». Ο ίδιος ζήτησε από την κ. Παυλίδου «να γραφτούν τα προβλήματα που αναφέρατε, για να διεκδικήσω το έργο στον πρώην Δήμο Αίπειας και ο κ. Καφαντάρης το έργο στην Κορώνη». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η υποβάθμιση του Πεταλιδίου που ήταν πρώτος τουριστικός προορισμός έγινε γιατί δεν έχει βιολογικό».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με καταγγελίες για «βυτιοφόρα που πάνε και αδειάζουν λύματα στον ποταμό Αίπη, κοντά στη Νέα Κορώνη».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.