ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Πάτρα και βόρεια Ηλεία ο επόμενος σταθμός της ψηφιακής μετάβασης

Tο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την ΕΡΤ και την «Digea», συνεχίζουν την υλοποίηση του εγχειρήματος της μετάβασης στην επίγεια
ψηφιακή τηλεόραση, με επόμενο σταθμό την περιοχή της Αχαΐας. Συγκεκριμένα, η μετάβαση προγραμματίζεται για τις 3 Φεβρουαρίου 2012, οπότε το ψηφιακό σήμα θα εκπέμψει από το κέντρο εκπομπής «Αρόη».
Περίπου 280.000 κάτοικοι των περιοχών του νομού Αχαΐας, μικρού τμήματος των νομών Ηλείας & Αιτωλοακαρνανίας και των πόλεων της Πάτρας, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου θα έχουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Θα έχουν, επομένως, την ευκαιρία να απολαύσουν τα αγαπημένα τους δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, με κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και ει-κόνας, χωρίς «χιόνια»,
παρεμβολές και «είδωλα».
Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος, οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να διαθέτουν ή να προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τε-χνολογία MPEG4. Ως επόμενο βήμα θα πρέπει να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στις συχνότητες 25 (506MHz) και 42 (642 MHz) για τα κανάλια της ΕΡΤ και 44 (658 MHz) και 46 (674 MHz) για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ συνι-στάται και ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής «Αρόη».
Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής για τους τη-λεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, σύμφωνα πάντα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08.
Για την ομαλή μετάβαση των τηλεθεατών στη νέα ψηφιακή εποχή, σχεδιάζονται στο-χευμένες ενέργειες ενημέρωσης των πολιτών σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως η διανομή ενημερωτικού εντύπου υλικού και η προβολή τηλεοπτικών σποτ.
Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Σωκράτης Κάτσικας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε συνέχεια του κρίσιμου εγχειρήματος της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, των Ιονίων Νήσων και τμήματος της Δυτικής Ελλάδας, όπου για πρώτη φορά ένας τόσο μεγάλος αριθμός κατοίκων σε μία ευρεία γεωγραφική περιοχή επηρεάστηκε και εισήλθε εν τέλει με επιτυχία στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, στις 3 Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος από το Κέντρο Εκπομπής «ΑΡΟΗ» του νομού Αχαΐας. Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί η τηλεοπτική εμπειρία των κατοίκων, προσφέροντας σε όλους τους τηλεθεατές μία τηλεοπτική εμπειρία υψηλής ποιό-τητας με σταθερό σήμα, απαλλαγμένο από παρεμβολές».

 ΑΠΟ http://ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: