ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Επαγγελματίας δολοφόνος έσφαξε το μωρό και σκότωσε τον πατέρα

Το άγριο έγκλημα που έγινε κοντά στην Πιπερίτσα στις 29 Νοεμβρίου, με θύματα τον 3χρονο Κέρι και τον 35χρονο πατέρα του Φιλίπ Μεσάι, εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έπιασαν την άκρη της υπόθεσης αναλύοντας τις τηλεφωνικές κλήσεις του θύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν τις επιβεβαιώνει η Αστυνομία καθώς συνεχίζεται η προανάκριση, δολοφόνος είναι ένας Αλβανός που συνελήφθη στην Αθήνα και το έγκλημα έγινε κατόπιν παραγγελίας από Καλαματιανούς - μέλη κυκλώματος το οποίο εκβίαζε καταστηματάρχες και διακινούσε ναρκωτικά. Δεν αποκλείεται όμως κατά τη διάρκεια της ανάκρισης να προκύψουν νέα στοιχεία για το έγκλημα και για συνεργούς του δράστη.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί 6 μέλη του κυκλώματος στην Καλαμάτα και ο Αλβανός στην Αθήνα. Σύμφωνα πάντα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μεταξύ των συλληφθέντων και των καταζητούμενων είναι και δίδυμα αδέρφια που έχουν απασχολήσει την Αστυνομία στο παρελθόν με σωρεία αδικημάτων και είχαν εκτίσει μεγάλες ποινές φυλάκισης. Σε κάθε περίπτωση, τα 7 αυτά άτομα αποτελούν τμήμα του σκληρού πυρήνα του κυκλώματος, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συλληφθούν κι άλλα κεντρικά αλλά και περιφερειακά μέλη.
Αυτονόητο είναι ότι η Αστυνομία ερευνά αν τα μέλη του κυκλώματος εμπλέκονται και σε άλλες δολοφονίες που έχουν γίνει στην Καλαμάτα. Υπενθυμίζουμε ότι στις 11 Νοεμβρίου του 2008 είχε δολοφονηθεί μεταξύ Μικρομάνης και Καρυδιάς ο 29χρονος Σωτήρης Ι. Ψυχόπαιδας, ο οποίος εργαζόταν ως πορτιέρης σε κέντρο διασκέδασης της Καλαμάτας. Πέρσι το Φεβρουάριο βρέθηκε δολοφονημένος και δεμένος πισθάγκωνα με χειροπέδες στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Θ. Γυφτέας, πατέρας δύο μικρών παιδιών. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα έχει ακουστεί ότι έδρασαν πληρωμένοι δολοφόνοι, και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζονται με μέλη του κυκλώματος που σκότωσε τον Φ. Μεσάι και το 3χρονο αγοράκι του.
ΤΟ ΕΓΚΛHMA
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ο μικρός Κέρι δολοφονήθηκε πιθανόν πρώτος. Ο δολοφόνος μαχαίρωσε το παιδί και στη συνέχεια πυροβόλησε τον πατέρα του.
Ο 35χρονος και ο γιος του βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είχε ριχτεί σε κανάλι κοντά στην Πιπερίτσα. Ο ιατροδικαστής Νικόλαος Κωτακίδης που εξέτασε τα πτώματα, φανερά συγκλονισμένος από την αγριότητα με την οποία σφαγιάστηκε το αγοράκι, μιλώντας τότε στην "Ε" είχε πει ότι το παιδί έφερε κακώσεις στη λαρυγγική χώρα από τέμνον όργανο και ότι ο πατέρας έφερε κακώσεις στο κεφάλι από βολίδα κυνηγετικού όπλου. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσε ο ίδιος, δεν προκύπτει να είχε προηγηθεί πάλη μεταξύ του δράστη ή των δραστών με τα θύματα.
Ο Φιλίπ Μεσάι είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από 17 χρόνια και ζούσε στο Πλατύ. Εργαζόταν περιστασιακά ως οικοδόμος, ελαιοχρωματιστής, ενώ συμμετείχε και ως αναβάτης σε τοπικούς αγώνες ιππασίας. Η σύζυγός του με τα 4 παιδιά τους ζούσαν στην πόλη Κούξι στη Βόρεια Αλβανία -κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο- και είχαν έρθει στη Μεσσηνία λίγες μέρες πριν από το φονικό, για την ελαιοσυγκομιδή.
ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Για την εξιχνίαση του διπλού άγριου εγκλήματος του Φιλίπ Μεσάι και του 3χρονου γιου του εργάστηκαν κυρίως αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας - ενώ τις προηγούμενες ημέρες κατέβηκαν από την Αθήνα συνάδελφοί τους οι οποίοι βοήθησαν στις έρευνες. Ενεργό ρόλο στην διάρκεια των ερευνών είχε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος. Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας προετοιμάστηκαν μεθοδικά και με προσοχή σε Καλαμάτα και Αθήνα, με τη συνεργασία και των εισαγγελικών αρχών. Η αγωνία των αστυνομικών σύμφωνα με ορισμένες πηγές ήταν να μην κινδυνέψει καμία ζωή και οι συλλήψεις να γίνουν χωρίς να ανοίξει μύτη. Και πράγματι οι επιχειρήσεις, καλά συντονισμένες, δικαίωσαν τη δουλειά του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχου Βασίλη Γεωργακόπουλου και του διοικητή Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αστυνόμου Α΄ Παναγιώτη Πούπουζα. Οι συλλήψεις των 7 επικίνδυνων κακοποιών οι οποίοι όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών και εκβιασμών καταστηματαρχών έγιναν σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες τα ξημερώματα. Στις έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους βρέθηκαν 1 πιστόλι, 1 περίστροφο, 3 κυνηγετικά όπλα, μικροποσότητες ναρκωτικών, φυσίγγια διαφόρων τύπων και γύρω στα 4.500 ευρώ.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: