ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ρύθμιση για τις «πράσινες ταράτσες»

Διευκολύνσεις για τη δημιουργία φυτεμένων επιφανειών σε ταράτσες και υπαίθριους χώρους κτιρίων δίνει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία καλύπτει νομοθετικό κενό, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Οι διαδικασίες είναι απλές και εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν «πράσινες ταράτσες» και στη χώρα μας, όπως γίνεται ήδη σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία και αλλού.
Για τα υφιστάμενα κτίρια δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Ο ιδιοκτήτης καταθέτει στην υπηρεσία δόμησης έγγραφη ενημέρωση/γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου και βεβαίωση
μηχανικού για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Απαιτείται επίσης αντίγραφο της οικοδομικής άδειας ή αντίγραφο της ένταξης σε ρύθμιση τακτοποίησης. Εφόσον πρόκειται για φύτευση κοινόχρηστου χώρου πολυκατοικίας, χρειάζεται η έγγραφη συναίνεση των συνιδιοκτητών.
Για τα νέα κτίρια, απαιτείται μόνο να περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας στις μελέτες που προβλέπονται για την έκδοση άδειας δόμησης.
Οπως τονίζεται από το ΥΠΕΚΑ, οι φυτεμένες επιφάνειες βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν το νέφος και τη σκόνη και συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση των πόλεων.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα με την ιδεα των πρασινων ταρατσων αλλα δεν μου αρεσει οπου πισω απο αυτο κρυβετε οπως παντα το παρασιτικο κερδος των μελων του ΤΕΕ.
Δεν καταλαβαινω για πιο λογο θα πρεπει να κατατιθεται στην πολεοδομια στατικη μελετη του κτηριου, οταν η δυναμικη συμπεριφορα του κτηριου θα αλλαξει και οταν σε ολα τα κτηρια τα στατικα ορια υπερβαινουν κατα πολυ καθε ζωντανο και μη ζωντανο φορτιο.
Οι ανθρωποι του ΤΕΕ ειναι απλα απατεωνες και ο φορεας αυτος θα πρεπει να καταργηθει και να αντικατασταθει με ενα νεο φορεα ο οποιος απλα θα δινει τις προδιαγραφες για το πως ενας απλος πολιτης θα πρεπει να χτιζει το σπιτι του και το κρατος να εχει καποιες υπηρεσιες μονο για να ελενχει, χωρις κανενα κοστος για το πολιτη.
Το ΤΕΕ δεν προστατευει τον πολιτη απλα το μονο που ξερει να κανει ειναι να προστατευει την τσεπη του.