ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Κλειστή είναι η Εγνατία Οδός από Μακεδονία προς Ήπειρο λόγω χιονοπτώσεων.
Στην παλαιά εθνική οδό Κοζάνης Γρεβενών παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες οχήματα στο ύψος της Καλαμιάς.
Στην Εγνατία οδό έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο ρεύμα από Γιάννενα προς Θεσσαλονίκη στο ύψος του κόμβου Καλαμίας ενώ γίνονται προσπάθειες να ανοίξει και το αντίθετο ρεύμα προς τα Ιωάννινα στο ίδιο ύψος.

Αλυσίδες στη λεωφόρο Πάρνηθος

Στην Αττική έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη λεωφόρο Δερβενοχωρίων στο
ύψους του εργοστασίου Τιτάν ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ προς Πάρνηθα.

Μετ' εμποδιών οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Στη Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου ενώ με μεγάλες δυσκολίες πραγματοποιούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», λόγω χαμηλής ορατότητας.
Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλα τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Ξάνθης, της Ροδόπης, της Ημαθίας, της Πέλλας, των Σερρών, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των Γρεβενών, της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Χωρίς ρεύμα δεκάδες χωριά

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει 17 κοινότητες στους δήμους Αργιθέας και Καρδίτσας. Το χιόνι στην Ευρυτανία και στη Δυτική Φθιώτιδα έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους και στην περιοχή του Δομοκού τους 30 πόντους.

Κανονικά τα δρομολόγια Πλοίων

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αφού οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο κλειστή παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πρίνου-Καβάλας.
Πηγή: NETFM, ΑΠΕ
 ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: