ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το 45% των Ελλήνων δεν έχει μπει ποτέ στο Ίντερνετ

Άγνωστη …λέξη ακόμα και σήμερα αποτελεί το διαδίκτυο σχεδόν για έναν στους δύο Έλληνες καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat τα οποία δημοσιεύτηκαν τη Τετάρτη, το 45% των Ελλήνων μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ Ιντερνετ.

Παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 65% πριν πέντε χρόνια, η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη όσον αφορά στη μη ενασχόληση με το Ιντερνετ, επιβεβαιώνοντας το ψηφιακό χάσμα στην Ευρώπη των 27.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος στη σχετική κατάταξη μετά την Ρουμανία (54%) και την Βουλγαρία (46%).

Εντελώς διαφορετική είναι η κατάσταση στη βόρεια Ευρώπη, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία είναι μόλις 5%, ενώ στη Δανία και την Ολλανδία είναι 7%.
Συνολικά στην Ευρώπη των 27, το συνολικό ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο φθάνει στο 24%, όταν ο στόχος που έχει τεθεί βάσει της «ψηφιακής ατζέντας» είναι έως το 2015 να μην ξεπερνά το 15%.
Χαμηλά χαρακτηρίζονται και τα επίπεδα της χρήσης του διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά.
Το ποσοστό της Ελλάδας είναι στο 50% με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 25η θέση. Ρεκόρ χρήσης του Ιντερνετ σημειώνεται για άλλη μια φορά στην Ολλανδία (94%) ενώ πολύ υψηλότερα από το ελληνικό ποσοστό βρίσκεται και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που άγγιξε φέτος το 73%.
Έναν από τους χαμηλότερους δείκτες εμφανίζουμε και ως προς τη χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων (γρήγορου Ιντερνετ), η οποία μπορεί να αυξήθηκε ραγδαία από το 4% των νοικοκυριών το 2006 στο 45% φέτος, αλλά παραμένει αρκετά χαμηλή συγκρινόμενη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φτάνει το 68% και τις επιδόσεις της Σουηδίας (86%) ή της Δανίας (84%).
Απογοητευτικά είναι όμως τα στοιχεία και για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των Ελλήνων μέσω διαδικτύου. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των χρηστών που λαμβάνει πληροφορίες από τις ιστοσελίδες των δημόσιων φορέων ανέρχεται σε 42% στη χώρα μας όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 48% και το ποσοστό της Δανίας φτάνει το 86%.
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες εξακολουθούν να μην εξοικειώνονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο κυρίως επειδή ανησυχούν για ζητήματα ασφαλείας στις συναλλαγές με αποτέλεσμα μόνο το 33% των Ελλήνων χρηστών να παραγγέλνουν online προϊόντα και υπηρεσίες όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 58%.

 ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: