ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Άφησε 2.000.000 ευρώ και 30 διαμερίσματα

Την εποχή που το Δημοτικό Γηροκομείο Λάρισας εξέπεμπε σήμα κινδύνου για τους περίπου 80 ηλικιωμένους του, ήρθε το μεγαλύτερο «δώρο» που θα μπορούσαν να φανταστούν οι υπεύθυνοί του. Ηλικιωμένη Λαρισαία κληροδότησε όλη την περιουσία της στο συγκεκριμένο ίδρυμα! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ, αφού στη διαθήκη της περιλαμβάνονται 30 διαμερίσματα και καταστήματα, αλλά και μετρητά ύψους 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».


Η δωρήτρια απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο σε ηλικία 80 περίπου ετών. Νωρίτερα είχε κληρονομήσει τα δυο αδέλφια της, παλιοί Λαρισαίοι εργολάβοι και οι δύο, όλοι τους ανύπαντροι και άτεκνοι. Η κυρία διήγε πολύ μετρημένη ζωή, όπως λένε οι γείτονές της, ουσιαστικά κάνοντας αιματηρές οικονομίες. Για ν’ αφήσει τελικά ολόκληρη την οικογενειακή περιουσία στο γηροκομείο.
Εκτός από τις καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που για να περιέλθουν στο γηροκομείο απαιτείται δικαστική διαδικασία για έκδοση κληρονομητηρίου, η δωρήτρια εκχωρεί στο Ίδρυμα περί τα 30 διαμερίσματα και καταστήματα σε κεντρικές πολυκατοικίες της Λάρισας, καθώς και το εξοχικό σπίτι στον Πλαταμώνα.
Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει κάνει αποδεκτή τη δωρεά και όρισε επιτροπή υπό τον διευθυντή, προκειμένου να διερευνήσει την κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στη διαθήκη. Από την πλευρά του ο δικηγόρος που μετείχε αδιαλείπτως στη διοίκηση του γηροκομείου, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1946, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ στο Ίδρυμα και μάλιστα σε εποχή που έχει σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης των λειτουργικών του εξόδων.

 ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: