ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Οι τέχνες... κατεβαίνουν στο Πατρινό Καρναβάλι

Ενας - ένας, παλιοί και νέοι θεσμοί του Πατρινού Καρναβαλιού, οργανώνονται σιγά- σιγά, ενόψει της μεγάλης γιορτής της πόλης, που φέτος έχει μικρή διάρκεια, με την αυλαία να πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας, αυτή τη φορά, απευθύνει κάλεσμα σε καλλιτέχνες και ομάδες.
Στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης που διοργανώνει «Οι τέχνες στον δρόμο» και θα διεξαχθεί σε πεζόδρομους και κεντρικές πλατείες της πόλης το τελευταίο δεκαήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, καλεί παλιούς και νέους δημιουργούς, να συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας δουλειά τους και να ενισχύσουν με την επιδεξιότητά τους, την καρναβαλική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο κέντρο της πόλης εκείνες τις ημέρες.
Στη δράση αυτή μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή παραστατικής τέχνης: Θέατρο Δρόμου, Παιδικό Θέατρο, Θέατρο Σκιών, Κουκλοθέατρο, Χορός, Μουσική, Juggling, Παντομίμα, Τσίρκο, face – body painting, κ.ά.
Η διάρκεια του κάθε δρώμενου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 40 λεπτά, θα προσδιορίσει και τη συχνότητα παρουσίασής του.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο οργάνωσης για να ενημερωθούν για λεπτομέρειες της δράσης, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου (Τηλ. επικοινωνίας: 2610 314.486, 390.924 - email: depap2@otenet.gr).


ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: