ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ακόμα μια θεωρητική συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων προχθές στην Τρίπολη

Απολύτως επιτυχημένη κρίνουν την προχθεσινή ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη μέλη της διοίκησης της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Πελοποννήσου. Παρών ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος κατά την ομιλία του επεσήμανε τα εξής σημεία:
α) Θα εκπονηθεί επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων, το οποίο θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2012.
β) Προβλέπεται ενοποίηση Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
γ) Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα γίνει με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

δ) Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα είναι ανοικτοί σε όλες τις τεχνολογίες με τελικό κριτήριο το κόστος.
ε) Προχωράει η διαδικασία για τους ΦΟΔΣΑ, η οποία προβλέπει έναν για κάθε Περιφέρεια, και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2012.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επίλυση του προβλήματος και τη βούληση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με τους δήμους και να ζητήσει την άποψη των Δημοτικών Συμβουλίων για το συγκεκριμένο θέμα.
Στην αναγκαιότητα της συναίνεσης και συνεννόησης για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στάθηκε ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος. Το λόγο έλαβαν και αρκετοί δήμαρχοι από τους 5 νομούς της Πελοποννήσου, παρουσιάζοντας τα επιμέρους προβλήματα που παρατηρούνται γύρω από το συγκεκριμένο θέμα στις περιοχές τους. Παρόντες ήταν επίσης εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος οι Ευάγγελος Τερζής και Βασίλης Λιόγκας. 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔ πάντως, υπάρχει διαφορετικότητα στην προσέγγιση και αρκετά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Για το σκοπό αυτό η διαχείριση των απορριμμάτων θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στις 7 μ.μ. στη Σπάρτη.
Τέλος η Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι στις 23 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ ο κ. Τατούλης προανήγγειλε το οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου στις 30 Ιουνίου 2012.

http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: