ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Πέντε tips για τη “σπιτική” κηπουρική

Σας δίνουμε 5 απλές συμβουλές για το πώς να φυτέψετε τρόφιμα -βότανα και λαχανικά- μέσα στο σπίτι σας.
1. Φυτέψτε “μικρολαχανικά”
Ο λόγος για τα λαχανικά που συγκομίζονται κατά το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του φυτού, όταν βγουν τα πρώτα πραγματικά φύλλα. Τα μικρά λαχανικά είναι 4 έως 40 φορές πιο θρεπτικά από τα πλήρως ανεπτυγμένα. Η γεύση από ένα μικροσκοπικό κόκκινο λάχανο, ρόκα ή σέλινο θα σας εντυπωσιάσει.
2. Αγοράστε φτηνές λάμπες φθορισμού

Εάν ο μόνος τρόπος να φυτέψετε τα λαχανικά σας είναι σε εσωτερικό χώρο, αυτές οι λάμπες θα είναι ο καλύτερός σας φίλος. Μπορείτε να τις κρεμάσετε σε ένα γκαράζ ή υπόγειο, όπου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να βλαστήσουν οι σπόροι σας. Τα σπορόφυτα μεγαλώνουν καλύτερα κάτω από το άμεσο φως μίας λάμπας φθορισμού, από ό,τι όταν τοποθετούνται κοντά σε παράθυρο, όπου θα χρειαστούν μεγαλύτερη προσπάθεια για να απορροφήσουν το φως του ήλιου.
3. Χρησιμοποιήστε κάθετες επιφάνειες
Αν έχετε έλλειψη χώρου, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε για ζαρντινιέρες, κάθετους αποθηκευτικούς χώρους, όπως παπουτσοθήκες ή καλόγερους. Ψάξτε στο διαδίκτυο και θα βρείτε άπειρες επιλογές και οδηγίες “κάν΄το μόνος σου” για να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό, κάθετο κήπο.
4. Τοποθετήστε τις γλάστρες στα περβάζια
Βοηθήστε τα φυτά σας να έρθουν σε επαφή με το φυσικό φως, βάζοντας τις γλάστρες στα περβάζια παραθύρων. Επίσης, εάν δεν έχετε πολύ χώρο, μπορείτε να φυτέψετε μερικές διαφορετικές ποικιλίες σε ένα μεγάλο δοχείο. Τα φυτά αυτά πρέπει να έχουν περίπου παρόμοιες απαιτήσεις φροντίδας.
5. Επενδύστε σε ένα σύστημα υδροπονικής καλλιέργειας 
Είτε ανήκετε σε αφηρημένους κηπουρούς, είτε δεν έχετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με τα φυτά σας, ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος και καλλιέργειας σίγουρα αποτελεί την καλύτερη λύση για εσάς… και τον κήπο σας.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.