ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Θιβετιανό μαστίφ πωλήθηκε έναντι €1,44 εκατ. στο βωμό του νεοπλουτισμού

Σε εξωφρενικά επίπεδα έφτασε η τιμή ενός σκύλου ράτσας “Θιβετιανό Μαστίφ” ο οποίος πουλήθηκε έναντι αντιτίμου 1,44 εκατ. Ευρώ στην ακριβότερη αγοραπωλησία σκύλου που έχει ποτέ καταγραφεί.
Το Θιβετιανό Μαστίφ κουτάβι πωλήθηκε την Τρίτη (18/3) σε 56χρονο Κινέζο κτηματομεσίτη που είχε επισκεφθεί έκθεση με “πολυτελή κατοικίδια” στην επαρχία Σεζιάνγκ της ανατολικής Κίνας. Ο εκτροφέας του σκύλου Ζανγκ Γκενγκιούν γνωστοποίησε ότι το κουτάβι ζυγίζει 90 κιλά.
Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, ο αγοραστής απέκτησε το κουτάβι ως επένδυση γιατί θέλει να γίνει ο ίδιος εκτροφέας.

Το Θιβετιανό Μαστίφ προέρχεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων και την Κεντρική Ασία. Οι ρίζες της εν λόγω ράτσας χάνονται στην αρχαιότητα. Οι σκύλοι αυτοί εκτρέφονταν ως κυνηγοί, φύλακες, οδηγοί και μαχητές και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα πιστοί και προστατευτικοί.
Φημίζεται για τη δύναμή του -σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να τα βάλει ακόμα και με τίγρη- και θεωρείται σύμβολο κοινωνικής ανέλιξης και πλουτισμού για τους νεόπλουτους Κινέζους.
Η άποψη της ιστοσελίδας για τα σκυλιά ράτσας είναι γνωστή. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο δήθεν ζωόφιλοι να αγοράζουν σκυλιά “ράτσας” από pet-shop και εκτροφείς -χρηματοδοτώντας ουσιαστικά μια “μαφία” εμπορίας ζώων για να ικανοποιήσουν τη ματαιoδοξία τους- τη στιγμή που χιλιάδες αδέσποτα και απροστάτευτα σκυλιά ζητούν μια οικογένεια να τα αγκαλιάσει.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...