ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μεσσηνία: Ληστεία με ομηρία σε τράπεζα

 21/03/201416:24

Το υποκατάστημα της Πειραιώς στο Δώριο έγινε στόχος ληστείας από τρεις ενόπλους βαριά οπλισμένους με αυτόματα όπλα

Για τέταρτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, το υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής τράπεζας -νυν Πειραιώς- στο Δώριο Μεσσηνίας έγινε στόχος ληστείας από τρεις ενόπλους βαριά οπλισμένους με αυτόματα όπλα, οι οποίοι μάλιστα πήραν και ομήρους τον διευθυντή
και μια υπάλληλο!
Οι ληστές που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους ακινητοποίησαν με την απειλή των όπλων τους τρεις υπαλλήλους στις 13:30 και άδειασαν τα ταμεία από τα οποία πήραν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια, έβαλαν ως ασπίδες μπροστά τους τους δυο υπαλλήλους ώσπου να φτάσουν στην πόρτα όπου τους άφησαν και βγήκαν τρέχοντας έξω.

Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο μάρκας Fiat στο οποίο τους περίμεναν άλλοι δυο συνεργοί τους και εξαφανίστηκαν μαζί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ηλείας και Μεσσηνίας έχουν στήσει μπλόκα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πύργου-Κυπαρισσίας (Αλλαγή, Θολό, Ανεμοχώρι), κινητοποιώντας ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: