ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Αυστραλός κροίσος αναλαμβάνει «προστάτης» 30.000.000 θυμάτων σωματεμπορίας

Επισκέφθηκε τον Πάπα στο Βατικανό και τον έκανε συμμέτοχο στη «σταυροφορία» του

Όταν άκουσε από την 15χρονη κόρη του, Γκρέις, πριν από πέντε χρόνια, ότι τα μικρά κορίτσια που βρίσκονται σε ορφανοτροφεία στις χώρες του Τρίτου κόσμου, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σωματεμπόρων, ο Αυστραλός κροίσος Άντριου Φόρεστ ευαισθητοποιήθηκε τόσο πολύ, που εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του και αφιερώθηκε στον αγώνα κατά των σωματεμπόρων.

Η κόρη του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου, Γκρέις, επισκέφθηκε ένα ορφανοτροφείο στο Νεπάλ, για να προσφέρει εθελοντική εργασία. Έκπληκτη η κοπέλα ανακάλυψε ότι τα ανήλικα κορίτσια του ορφανοτροφείου τα προετοίμαζαν, για να εργαστούν ως πόρνες!

Ο Φόρεστ, μόλις έμαθε από την κόρη του το τραγικό γεγονός, δημιούργησε μια ομάδα, που προσπάθησε να ανακαλύψει τι απέγιναν τα κορίτσια του οργανοτροφείου, όταν έφυγαν από αυτό. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν σοκαριστικό. Τα περισσότερα από αυτά είχαν πουληθεί σε σωματέμπορους των Ινδιών και στη συνέχεια προωθήθηκαν σε κράτη της Μέσης Ανατολής.

Ο Άντριου Φόρεστ επισκέφθηκε πρόσφατα στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο και τον ενημέρωσε για το θέμα, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθειά του, για να παταχθούν τα διεθνή κυκλώματα σωματεμπορίας, που εκμεταλλεύονται περίπου 30.000.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ο Αυστραλός κροίσος ανακοίνωσε από το Βατικανό τη δημιουργία ενός Παγκοσμίου Απελευθερωτικού Δικτύου για τα θύματα των σωματεμπόρων, στο οποίο, εκτός από τον Πάπα, θα συμμετάσχουν και ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθώς και ο Μεγάλος Ιμάμης της Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των γυναικών που έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων σωματεμπορίας σε διεθνές επίπεδο.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...