ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μέσω Τaxisnet το «μέρισμα» των 500 ευρώ - Ποιοι θα το πάρουν

Όσοι έχουν την υποψία ότι μπορεί να δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα, θα μπορούν από τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο να μπαίνουν με τους κωδικούς τους στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί και να ενημερώνονται

Ούτε καν αίτηση δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν τα περίπου 900.000 φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το «μέρισμα» των περίπου 500 ευρώ, από το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.


Αν και τα ακριβή κριτήρια χορηγήσεώς του δεν αναμένεται να καθοριστούν και να ανακοινωθούν πριν την ερχόμενη εβδομάδα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει ήδη στο μηχανισμό που οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του κυρίου Χάρη Θεοχάρη θα αναλάβει να εντοπίσει, με βάση τα εισοδήματα του 2012 που δηλώθηκαν πέρυσι, ποιοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα θέσει η κυβέρνηση, τι ποσό θα λάβουν ανάλογα με την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους, αλλά και να τα καταβάλει στους λογαριασμούς τους.

Οι δικαιούχοι μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι θα λάβουν το επίδομα, αφού δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση, καθώς θα ακολουθηθεί μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη για την χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης και τα λεφτά θα μπουν αυτομάτως στον λογαριασμό τους, χωρίς να κάνουν κάποια κίνηση οι ίδιοι.

Μόνον όσοι γνωρίζουν ότι είχαν πολύ χαμηλό εισόδημα αλλά δεν έχουν δηλώσει ποτέ στο παρελθόν τραπεζικό λογαριασμό στο taxisnet  (πχ για τυχόν επιστροφή φόρου εισοδήματος, για τη λήψη επιδόματος τέκνων ή για το επίδομα πετρελαίου) θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) και να συμπληρώσουν τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Και όσοι όμως έχουν την υποψία ότι μπορεί να δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα, θα μπορούν από τα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο να μπαίνουν με τους κωδικούς τους στην ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, θα πληκτρολογουν τον ΑΦΜ τους και, εάν είναι όντως δικαιούχοι, θα βλέπουν σε σχετική οθόνη τι θα εισπράξουν και σε ποιον λογαριασμό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει ο αριθμός λογαριασμού στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (TAXISNET) οι δικαιούχοι, θα μπορούν την επόμενη ημέρα από την πίστωση (πιθανές ημερομηνίες από 5 έως 9 Μαΐου), να επισκεφτούν την τράπεζά τους και να λάβουν το βοήθημα. Εάν δεν υπάρχει ο αριθμός λογαριασμού  τότε μόνο θα μπαίνουν στο σύστημα για να τον συμπληρώσουν για να καταβληθούν τα χρήματα, που με βάση τις ως τώρα εισηγήσεις δεν αναμένεται να είναι κάτω των 400 ευρώ ανά δικαιούχο.

Ποιοι θα πάρουν το εφάπαξ των 500 εκατ. ευρώ
Περίπου τα ίδια χρήματα με εκείνα που θα λάβουν 65.000 ένστολοι από το «μέρισμα» των 500 εκατ. ευρώ, θέλουν  στην κυβέρνηση να δώσουν και σε περίπου 940.000 φτωχά νοικοκυριά.

Σε ειδική σύσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών,  συμφωνήθηκε ότι το μίνιμουμ του επιδόματος που θα δοθεί σε οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας θα κυμαίνεται κοντά στα 500 ευρώ, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 1.000. Ανάλογα και με τον αριθμό των τέκνων, ενδέχεται να διαφοροποιείται το επίδομα για τα φτωχά νοικοκυριά, σε πχ 400-600-800 ευρώ.

Όπως διαφάνηκε από τις διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση επικρατούν αυτή τη στιγμή δύο απόψεις, καθώς το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να αυξηθεί το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ για να λάβουν περισσότεροι περισσότερα, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να υπόσχονται περισσότερα χρήματα που ίσως δεν θα υπάρχουν.

Επίσης διατυπώνονται σκέψεις να μειωθεί το ανώτατο όριο εισοδήματος ίσως κάτω και από 7.000 ευρώ για να αυξηθεί το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Σε επόμενες συσκέψεις που θα συνεχίζονται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα θα καθοριστεί το ακριβές ύψους εισοδήματος που θα οριστεί, αλλά και το όριο του ύψους της ακίνητης περιουσίας βάσει των δηλώσεων ΦΑΠ του 2013.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/
Στα 30 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία του ορυκτού φυσικού πλούτου στο υπέδαφος της Eλλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες… - See more at: http://arouraios.gr/2014/03/thysauros-sto-ypedafos-tis-elladas/#sthash.dbYqzTlN.dpuf
Στα 30 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία του ορυκτού φυσικού πλούτου στο υπέδαφος της Eλλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες…
eksoriksi-660
Ο υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε, μέσω της διευθύντριας του γραφείου του, προς το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί πάνω από 120 δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι, για τους οποίους θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκμίσθωσης με διεθνείς διαγωνισμούς.
«Η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι στα κοιτάσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων.
- See more at: http://arouraios.gr/2014/03/thysauros-sto-ypedafos-tis-elladas/#sthash.dbYqzTlN.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.