ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς

Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς  
Υλικά  

3 ½ κούπες νερό
500 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
350 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 βανίλιες
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι μαστίχα χτυπημένη με 1 κουταλιά ζάχαρη
½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα χοντροκομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα σισαμέλαιο

Εκτέλεση

Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη.

Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και αφήνετε να πάρει μια βράση. Το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Ανακατεύετε μαζί τα σιμιγδάλια, τη σόδα, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, τα αμύγδαλα και τις βανίλιες. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε τα λάδια να κάψουν.

Προσθέτετε το μίγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι το μίγμα να πάρει ένα γλυκό καστανό χρώμα (αν δεν σας αρέσει τόσο καβουρδισμένος, τον αφήνετε λιγότερο).

Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε με πολύ προσοχή το σιρόπι (θέλει προσοχή, γιατί πιτσιλάει έντονα).

Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ξεκολλάει το μίγμα από τα τοιχώματα. Αδειάζετε τον χαλβά σε ταψάκι ή φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει. Πριν τον σερβίρετε τον πασπαλίζετε αν θέλετε με ζάχαρη
.

Πηγή: radicio.gr
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: