ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταμείου Μολυβιάτη πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Οι αι­ρε­τές Πε­ρι­φέ­ρει­ες θα ή­ταν πιο α­πο­τε­λε­σμα­τι­κές στο συν­το­νι­σμό της πρό­λη­ψης και κα­τα­
στο­λής των πυρ­κα­γι­ών, λό­γω της εγ­γύ­τη­τάς τους και της κα­λύ­τε­ρης γνώ­σης των το­πι­κών συν­θη­κών και προ­βλη­μά­των, αν εί­χαν την αρ­μο­δι­ό­τη­τα της πο­λι­τι­κής προ­στα­σί­ας».Αυ­τό δή­λω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Πέ­τρος Τα­τού­λης κα­τά τη συ­νάν­τη­ση ερ­γα­σί­ας με τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Πά­τρο­κλο Γε­ωρ­γιά­δη και τον Αρ­χη­γό του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Σώ­μα­τος Σω­τή­ρη Γε­ωρ­γα­κό­που­λο, ε­νό­ψει της έ­ναρ­ξης της αν­τι­πυ­ρι­κής πε­ρι­ό­δου. Ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου ε­πα­νέ­φε­ρε την πρό­τα­σή του για την κα­τάρ­τι­ση ε­νός πα­ράλ­λη­λου προ­γράμ­μα­τος έν­τα­ξης των υ­πο­δο­μών του πυ­ρο­σβε­στι­κού σώ­μα­τος στο πρό­γραμ­μα του Ε­ΣΠΑ της Πε­ρι­φέ­ρειας, δε­δο­μέ­νης της ά­με­σης συ­νά­φειας των πα­ρε­χό­με­νων υ­πη­ρε­σι­ών της πυ­ρο­σβε­στι­κής με τους στό­χους της Συν­θή­κης της Λι­σα­βό­νας, για αλ­λη­λεγ­γύ­η και της ε­δα­φι­κή συ­νο­χή.
Ο κ. Τα­τού­λης πρό­τει­νε ε­πί­σης την α­ξι­ο­ποί­η­ση μέ­ρους των δι­α­θέ­σι­μων χρη­μά­των α­πό το Τα­μεί­ο Μο­λυ­βιά­τη, το ο­ποί­ο συ­στή­θη­κε με­τά τις κα­τα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γι­ές του 2007, για ε­νί­σχυ­ση των υ­πο­δο­μών της πυ­ρο­σβε­στι­κής και των ε­θε­λον­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων. «Η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου, στον το­μέ­α των υ­πο­δο­μών και πρό­περ­σι και πέ­ρυ­σι, συ­νέ­δρα­με οι­κο­νο­μι­κά, ό­πως άλ­λω­στε θα πρά­ξει και τη φε­τι­νή χρο­νιά», δή­λω­σε ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης και πρό­σθε­σε ό­τι και οι Δή­μοι θα πρέ­πει να κι­νη­θούν α­νά­λο­γα, ση­μει­ώ­νον­τας το ε­πί­πε­δο συ­νερ­γα­σί­ας με ό­λους τους εμ­πλε­κό­με­νους φο­ρείς βρί­σκε­ται σε πο­λύ υ­ψη­λό ε­πί­πε­δο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: