ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τριφυλία: Καταδικάστηκε μέτοχος εταιρείας σκυροδέματος για υπεξαίρεση 144.000 ευρώ

 Σε 4 χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση καταδικάσθηκε ένας μέτοχος εταιρείας σκυροδέματος στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2005.
Ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε για έλλειμμα 144.000 ευρώ που εντοπίσθηκε στο ταμείο, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη κι αφού του αναγνωρίσθηκε το
ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Έλλειμμα στο ταμείο Σύμφωνα με όσα παρουσιάσθηκαν χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, όλα ξεκίνησαν όταν ο συνέταιρός του πέθανε και η οικογένειά του στράφηκε εναντίον του για υπεξαίρεση.
Όπως κατέθεσαν μάρτυρες, η τιμή του σκυροδέματος και της πρέσας που είχαν πληρώσει διέφερε εκείνης που εμφανιζόταν στα τιμολόγια της εταιρείας: ήταν 14 ευρώ περίπου μικρότερη στα τιμολόγια από αυτή που είχε εισπραχθεί για το μπετόν και 12 ευρώ περίπου για την πρέσα. Η διαφορά την επίμαχη χρονιά του 2005 ήταν 473.130 ευρώ από πώληση μπετόν και 60.560 ευρώ από την πρέσα. Παράλληλα, σε έλεγχο που έγινε στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας βρέθηκε έλλειμμα 144.000 ευρώ.
Όπως παρατήρησε εφέτης από την έδρα, ρωτώντας μάρτυρα κατηγορίας, η εταιρεία τηρούσε διπλά βιβλία, έκλεβε την εφορία και αυτό γινόταν πριν από το θάνατο του συνεταίρου, καθώς ήταν τακτική χρόνων. Και γι’ αυτά τα ζητήματα έχει επιληφθεί η αρμόδια εφορία.
Ένοχος Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε ότι με το συνεταίρο του δεν κρατούσαν διπλά βιβλία, αλλά ημερολόγιο και παραδέχθηκε ότι αμφότεροι έπαιρναν χρήματα από το ταμείο της εταιρίας χωρίς να φαίνονται. 
Αρνήθηκε την κατηγορία της υπεξαίρεσης, σημειώνοντας ότι μετά το θάνατο του συνεταίρου του, που γνωρίζονταν από το Δημοτικό Σχολείο, δημιουργήθηκαν προβλήματα με την οικογένειά του. Επίσης είπε ότι το έλλειμμα των 144.000 ευρώ στο ταμείο της εταιρείας είναι λογιστικό και γι’ αυτό την επόμενη χρονιά μειώθηκε.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της ζήτησε την αθώωσή του, καθώς, όπως είπε, τα στοιχεία είναι αόριστα.
Τελικά, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να κηρυχθεί ένοχος μόνο για το έλλειμμα που εντοπίσθηκε στο ταμείο της εταιρείας.

ΠΗΓΗ Β.Β. - Θάρρος 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: