ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Στόμιο Φιλιατρών: Επείγουσα Επιστολή του Συλλόγου Φίλων Στομίου - Μερολιθίου "Ο Άγιος Χριστόφορος"


    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΤΟΜΙΟΥ - ΜΕΡΟΛΙΘΙΟΥ         
          
 "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ" 
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Επείγουσα επιστολή ενημέρωσης προς όλες τις αρμόδιες αρχές
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Δήμος Τριφυλίας
Δ.Δ.  Φιλιατρών
Εισαγγελέας Κυπαρισσίας
Αστυνομική Υπηρεσία Φιλιατρών
Λιμενική Υπηρεσία Κυπαρισσίας
Αρχαιολογική Υπηρεσία  Μεσσηνίας
Κ.Ε.Δ. Μεσσηνίας

Με την παρούσα επιστολή ο Πρόεδρος και τα Μέλη του «Αγίου Χριστοφόρου», εξωραϊστικού συλλόγου Στομίου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρότατο θέμα που έχει δημιουργηθεί στην παραλία Στομίου Φιλιατρών.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η παραλία Στομίου αποτελεί τη μοναδική διέξοδο προς τη θάλασσα για τους κατοίκους Φιλιατρών, Εξοχικού, Φαρακλάδας, Σπηλιάς, Χαλαζονίου και ίσως και της Κυπαρισσίας.

Η πρόσβαση - κάθοδος γινόταν εξ-ανάγκης με μία σιδερένια σκάλα. Όμως και αυτή η λύση έπαψε να υπάρχει γιατι έγινε αποκόλληση του βράχου, στον οποίο αυτή η σκάλα ήταν τοποθετημένη και τώρα υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του στέρεου εδάφους και της σκάλας. Γίνεται κατανοητό ότι η κάθοδος προς τη θάλασσα πλέον είναι αδύνατη.

Αδύνατη είναι επίσης η πρόσβαση στην παραλία Στομίου και από την πλευρά της πόλης των Φιλιατρών γιατι και από εκείνη την πλευρά η θάλασσα έχει βγει προς τα έξω και έχει ακυρώσει τη χρήση της σκάλας που υπάρχει εκεί.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν όψει του καλοκαιριού και της αθρόας προσέλευσης λουομένων είναι σαφές ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα.

Όχι μόνο η εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και η αποφυγή κάποιου ατυχήματος που επαπειλείται, είναι ανάγκη να κινήσουν το ενδιαφέρον σας και να υπάρξει ταχύτατη αντίδραση.

Εμείς λόγω της σοβαρότητας του έργου έχουμε προβεί σε προφορική ενημέρωση, αλλά επειδή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και επειδή εμείς αδυνατούμε να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια  λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος  και των απαγορεύσεων που διάφοροι νόμοι επιβάλλουν παρακαλούμε την άμεση παρέμβαση σας και ανάληψη πρωτοβουλιών για να βρεθεί λύση και να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της πρόσβασης στην παραλία. 

Ο Πρόεδρος 
Μανιάτης  Αναστάσιος
 
                                                                                    ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: