ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Τρέχουν να προλάβουν τα κουνούπια στη Γιάλοβα - Προσωρινό πρόγραμμα καταπολέμησης

Με επείγον προσωρινό πρόγραμμα γίνεται η καταπολέμηση των κουνουπιών στη Γιάλοβα, την πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσσηνίας, γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθυστέρησε και έχει προγραμματίσει το διαγωνισμό για το πρόγραμμα της 3ετούς καταπολέμησης στις 22 Μαΐου. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος κι εξέφρασε την ανησυχία του ακόμα και για ελονοσία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η περιοχή χωρίς προστασία για κάποιο κρίσιμο διάστημα.

«Ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε και ραντίζουμε. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση για την ώρα», μας είπε ο κ.
Γιαννούτσος. Μας ενημέρωσε ότι «λόγω του καιρού, τα νερά στη λιμνοθάλασσα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν ανεξέλεγκτα και δημιουργούνται καινούργιες εστίες».
Παρατήρησε πως «οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει πιο νωρίς φέτος με τη δική μας πίεση, με προσωρινό πρόγραμμα ύψους 40.000 ευρώ, 20.000 για το δήμο μας και 20.000 ευρώ για το Δήμο Ευρώτα. Και αυτό γιατί καθυστέρησε ο διαγωνισμός για το πρόγραμμα καταπολέμησης». Και ανέφερε πως στο δικό τους πρόγραμμα έχουν βάλει και το Ασπρόχωμα.
Ο διαγωνισμός για την 3ετή καταπολέμηση για όλη την Περιφέρεια πρόκειται να γίνει στις 22 Μαΐου και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος θα καταβάλλει 50.000 ευρώ το χρόνο, ο Δήμος Μεσσήνης 20.000 ευρώ, ο Δήμος Καλαμάτας 17.000 και από 5.000 και 2.000 ευρώ οι άλλοι δήμοι του νομού.
Ο κ. Γιαννούτσος ανέφερε ότι «φέτος τα συνεργεία είναι πιο οργανωμένα σε σχέση με πέρσι. Ξέρουμε τις εστίες καλύτερα από κάθε άλλη φορά». Για τις δυσκολίες της καταπολέμησης στην περιοχή της Γιάλοβας μας πληροφόρησε ότι «χθες (προχθές) πάτωσαν τα αυτοκίνητα του συνεργείου και το τρακτέρ που πήγε να τα βγάλει και χρειάστηκε η τσάπα του δήμου». Παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι  χτυπάνε και τα κουνούπια που έχουν πετάξει, αλλά επεσήμανε πως «στο τέλος θα τους κρίνουμε, ανάλογα με τα αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Πύλου είπε ότι έχουν ζητήσει «Ιούνιο - Ιούλιο - Αύγουστο να κλείσει η είσοδος της λίμνης για να μην έχουμε εξάρσεις» και πληροφόρησε πως από την 1η Δεκεμβρίου του 2012 η αρμοδιότητα για τις λιμνοθάλασσες ανήκει στην Περιφέρεια.
Τόνισε ότι «η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι το πιο σοβαρό θέμα για την περιοχή της Γιάλοβας και την ευρύτερη περιοχή, λόγω του τουρισμού» και σημείωσε: «Προσπαθούμε να προλάβουμε τον κίνδυνο ελονοσίας, να μην έχουμε τέτοια συμβάντα. Υπάρχει ανησυχία».
Εξήγησε πως «είναι για 1 μήνα η προσωρινή καταπολέμηση» κι επεσήμανε ότι «υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε για κάποιο κρίσιμο διάστημα χωρίς καταπολέμηση». 
Τέλος, ο κ., Γιαννούτσος παρατήρησε ότι ραντίζουν πάνω από 9 ώρες την ημέρα για να καταπολεμήσουν τα κουνούπια κι ενημέρωσε πως τα συνεργεία έλειψαν για 2 ημέρες στην Τρίπολη, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης με τα σκουπίδια.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/25249-kounoupia-psekasmoi-gialova

Δεν υπάρχουν σχόλια: