ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

7 χρόνια φυλακή σε 3 Πακιστανούς για ξήλωμα μετασχηματιστών

Σε κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών ο καθένας καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 3 Πακιστανοί που ξήλωναν μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη Τριφυλία και έκλεβαν το χαλκό. Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για δύο ομοεθνείς τους, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να τους συνδέουν με τις κλοπές. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, η ζημιά που προκάλεσαν στην Επιχείρηση υπολογίζεται στα 150.000 ευρώ.
Οι Πακιστανοί κατηγορούντο ότι πέρυσι από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου αφαίρεσαν 18 μετασχηματιστές από απόμερες αγροτικές περιοχές των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων προκαλώντας βλάβες στη λειτουργία του δικτύου και διακοπές ρεύματος. Επίσης, οι 4 από τους 5 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και για παράνομη είσοδο στη χώρα και αφού εκτίσουν την ποινή τους θα απελαθούν, ενώ τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια από την απέλασή τους.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη οι καταδικασθέντες έπιαναν δουλειά μετά τις 11 το
βράδυ που τελείωνε η βάρδια των τεχνικών της ΔΕΗ. Μάλιστα τονίστηκε ότι ήξεραν καλά τι έκαναν καθώς κάποιος άμαθος θα μπορούσε εύκολα να ψηθεί από την υψηλή τάση του ρεύματος. Ως δεξιοτέχνες -όπως περιγράφηκε- ξεβίδωναν τη βάση του μετασχηματιστή, τον έδεναν με αρδευτικό λάστιχο το οποίο έβρισκαν στα παρακείμενα χωράφια και στη συνέχεια έδεναν το λάστιχο στο αυτοκίνητο, τραβούσαν το μετασχηματιστή και τον έριχναν στο έδαφος. Η αρχή του τέλους για τη δράση τους σήμανε το βράδυ της 5ης Μαΐου, όταν ένας τεχνικός της ΔΕΗ καθυστέρησε να φύγει και απάντησε στο τηλεφώνημα καταναλώτριας η οποία παραπονέθηκε για διακοπή ρεύματος σε αγροτική περιοχή των Γαργαλιάνων. Ο υπάλληλος κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, που όταν έφτασε στο σημείο είδε ένα σύννεφο σκόνης που σήκωσε ένα αυτοκίνητο το οποίο σύμφωνα με την κατάθεση αστυνομικού έφυγε γρήγορα. Στο έδαφος βρήκαν κομματιασμένο το μετασχηματιστή και λίγα μέτρα πιο πέρα παρατημένο ένα άλλο αυτοκίνητο με τη μηχανή ακόμη ζεστή. Στο πορτ-μπαγκάζ υπήρχαν λαδωμένα μάλλινα σακιά, με τα οποία -σύμφωνα με τον αστυνομικό- μετέφεραν τα κομμάτια του μετασχηματιστή που περιείχαν το χαλκό. Μάλιστα ο αστυνομικός κατέθεσε ότι τεχνικοί της ΔΕΗ βεβαίωσαν ότι το λάδι μύριζε σαν αυτό που χρησιμοποιείται στους μετασχηματιστές. Επιπλέον βρήκαν παρατημένα ένα γερμανικό κλειδί με το οποίο ξεβίδωναν τη βάση καθώς και ένα μπουκάλι με νερό το οποίο είχε πάνω το αποτύπωμα ενός εκ των κατηγορουμένων. Μέσα στο αυτοκίνητο -σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού- βρήκαν τα αποτυπώματα δύο άλλων εκ των κατηγορουμένων. Με τα στοιχεία που είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στα χέρια τους, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν την έρευνα στη γύρω περιοχή. Ηδη από τα στοιχεία του αυτοκινήτου είχαν το όνομα του ιδιοκτήτη (του ενός από τους δύο κατηγορούμενους που αθωώθηκαν) και άρχισαν να ρωτούν γι' αυτόν και το αυτοκίνητο. Λίγες μέρες μετά έμαθαν ότι σε ένα βουλκανιζατέρ της περιοχής δύο Πακιστανοί πήγαν για να αλλάξουν το λάστιχο του αυτοκινήτου. Επίσης, από κατάστημα που πουλάει εργαλεία έμαθαν ότι 3 Πακιστανοί (δύο από τους κατηγορούμενους και ένας ανήλικος) αγόρασαν ένα ίδιο κλειδί με αυτό που "έχασαν" οι κυνηγοί χαλκού το βράδυ που έμεινε η... δουλειά τους στη μέση. Το επόμενο βήμα ήταν να εξετάσουν το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του καταστήματος και δεν άργησαν να χτυπήσουν την πόρτα του σπιτιού στα Φιλιατρά, όπου έμεναν οι 4 εκ των κατηγορουμένων και ο ανήλικος. Ωστόσο, για τον έναν από αυτούς η Αστυνομία δεν βρήκε αποτυπώματα και δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν μάρτυρα, γι' αυτό και αθωώθηκε. Οσο για τον ομοεθνή τους, στο όνομα του οποίου ήταν το αυτοκίνητο, η συνήγορός του προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφες βεβαιώσεις από το Τμήμα Ασφαλείας Μαρκόπουλου Αττικής και από την Υπηρεσία Πολιτικού Ασύλου πως τα χαρτιά του πελάτη της είχαν κλαπεί. Μάλιστα προσκόμισε και βεβαιώσεις πως το αυτοκίνητο (όπως και 6 ακόμη) είχαν αγοραστεί με τα κλεμμένα στοιχεία του πελάτη της και ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα. Ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.
Ν.Κ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/25250-pakistanoi-metasximatistis-poines

Δεν υπάρχουν σχόλια: