ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Στην "Κρατική" Περιφέρεια τα ρίχνει ο Π. Αλευράς: Αποποίηση ευθυνών για το λιμάνι Κυπαρισσίας

"Για το κομμάτι στο λιμάνι Κυπαρισσίας που κατέρρευσε, δεν έχει καμία ευθύνη η αιρετή Περιφέρεια, είναι έργο της κρατικής Περιφέρειας".
Αυτό ανέφερε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, απαντώντας σε ερώτηση για τον προσήνεμο μόλο που καταστράφηκε, παρότι ήταν έργο του Γ’ ΚΠΣ και κατασκευάστηκε μόλις πριν από 3 - 4 χρόνια. Απέφυγε, μάλιστα, να απαντήσει σε ερώτησή
μας ότι οι τότε επικεφαλής - επιβλέποντες μηχανικοί της ΔΕΚΕ της κρατικής Περιφέρειας είναι σήμερα οι επικεφαλής - υπεύθυνοι στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της αιρετής Περιφέρειας και υποστήριξε: "Η αιρετή Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τα έργα από το 2011 και μετά". Για την καθυστέρηση στο έργο της προσωρινής παρέμβασης επέρριψε τις ευθύνες στη γραφειοκρατία, ενώ για το έργο της οριστικής προστασίας του λιμανιού της Κυπαρισσίας παρατήρησε ότι θα χρηματοδοτηθεί από Δημόσιες Επενδύσεις, -δυσμενής προοπτική λόγω της κρίσης- "καθώς έργα που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ξαναχρηματοδοτούνται".
Για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα δεν έκανε το έργο προσωρινής προστασίας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο προσήνεμος μόλος, παρατήρησε: "Συμμεριζόμαστε την αγωνία των ψαράδων, αλλά η γραφειοκρατία που υπάρχει για την εκτέλεση τέτοιων έργων, δε μας επέτρεψε να παρέμβουμε άμεσα, παρότι εγκρίναμε πίστωση 73.000 ευρώ για άμεση παρέμβαση".
Για τις άλλες δύο δεσμεύσεις, που αφορούν το λιμάνι της Κυπαρισσίας, είπε ότι: "Η μελέτη για την οριστική αντιμετώπιση που είχαμε πει πως θα είναι έτοιμη τέλη Μαρτίου, ολοκληρώθηκε. Για το μάστερ πλαν προχωράει η διαδικασία της υπογραφής μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Τριφυλίας και του Λιμενικού Ταμείου".
Ο κ. Αλευράς υποστήριξε ότι "είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και δεν μπορούμε να απολογηθούμε για έργα που έχουν συντελεστεί σε άλλο χρόνο και από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η κρατική Περιφέρεια". Πρόσθεσε ότι το λιμάνι της Κυπαρισσίας πρέπει να κατασκευαστεί για προσφέρει προστασία στα σκάφη των ψαράδων και με το μάστερ πλαν, μέσα από τη διαβούλευση, να αναδειχθεί το τι είδους λιμάνι πρέπει να γίνει στην Κυπαρισσία.

Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
   Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/24474-apopoiisi-efthynon-limani-kyparissias

Δεν υπάρχουν σχόλια: