ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Επιστήμονες θα "αναστήσουν" 24 είδη ζώων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ΤΕDx στην Ουάσιγκτον που χρηματοδοτείται από το National Geographic, οι επιστήμονες συζήτησαν το ενδεχόμενο επαναφοράς στη ζωή εξαφανισμένων ειδών.
Συγκεκριμένα αποφάσισαν την επαναφορά 24 ειδών ζώων που έχουν εξαφανισθεί εδώ και δεκαετίες.
Ωστόσο ένα πραγματικό Τζουράσικ Παρκ δεν είναι πιθανό καθώς το DNA των δεινοσαύρων είναι πάρα πολύ παλιό, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται κάθε φιλοδοξία για επαναφορά και των δεινοσαύρων.

Στα είδη που σκέφτονται να επαναφέρουν περιλαμβάνονται το πτηνό dodo, το είδος παπαγάλου Carolina Parakeet,που βρέθηκε τελευταία φορά το 1904 στη Φλόριντα και το Quagga, ένα είδος ζέβρας που ζούσε κάποτε στη Νότια Αφρική, που το τελευταίο σκοτώθηκε σε αιχμαλωσία το 1883.
Οι ομάδες των επιστημόνων επέλεξαν τα ζώα χρησιμοποιώντας μια σειρά από κριτήρια ενώ συζήτησαν και την ηθική πλευρά του να τα επαναφέρουν στη ζωή.
Επίσης συζητήθηκε το αν θα υπάρχει πρόσβαση σε ιστό με δείγματα DNA καλής ποιότητας ή γεννητικά κύτταρα προκειμένου να αναπαραχθούν τα είδη.
Θα εξεταστεί ακόμα κατά πόσον είναι πράγματι σε θέση να επανέλθουν στον κόσμο και ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι εξαφάνισης τους.
Το νέο τεύχος του National Geographic εξηγεί πως θα γίνει η διαδικασία της επαναφοράς αυτών των ειδών, με τη λήψη δειγμάτων DNA και την επανασύνδεση του σε ένα πλήρες γονιδίωμα. Αυτό στη συνέχεια θα εισαχθεί σε εμβρυονικά κύτταρα τα οποία είχαν το δικό τους DNA  και θα βρεθεί ένα κατάλληλο υποκατάστατο για να το γεννήσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, πριν από δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία και την Ισπανία έφερε πίσω ένα εξαφανισμένο αγριοκάτσικο - αλλά έζησε μόνο για 10 λεπτά.
Φυσικά προκύπτουν πολλά ηθικά ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να επαναφέρουν εξαφανισμένα είδη στη ζωή.
Το κόστος αυτής της προσπάθειας ποικίλει ανάλογα με το είδος, αλλά πιστεύεται ότι θα κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Πηγή:Dailymail
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: