ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Από την Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών - Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών: Προσφυγή κατάργησης του ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας

Αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς "Καλαμάτα" - ελιά Καλαμάτας κατέθεσε η ΠΕΜΕΤΕ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 22 Μαρτίου.
Γιατί όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της "δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία". Η ΠΕΜΕΤΕ αντιδρά στην επέκταση του ΠΟΠ της ελιάς Καλαμών από τη Μεσσηνία σε Λακωνία, Κυνουρία και Νότια Ηλεία, που προωθεί η Ενωση Μεσσηνίας. Και με το αίτημά της επιχειρεί να εκβιάσει τη θέσπιση ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η ΠΕΜΕΤΕ από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού". Η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών υποστηρίζει ότι "δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το αίτημα ακύρωσης της Π.Ο.Π. "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" - ελιά Καλαμάτας αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα: 1) Τη μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές. 2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Ελληνες αγρότες - ελαιοπαραγωγούς. 3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας τη μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας. 4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος, σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού".


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/24473-panellinia-enosi-metapoiiton-typopoiiton-epitrapezion-elion-prosfygi-katargisis-pop-elies-kalamon

Δεν υπάρχουν σχόλια: