ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Φιλιατρά: Η κ. Παντελάκη για την πτώση των Δένδρων στην Βλαχέρνα

Οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνευσαν τη Δευτέρα 25/3/2013 προκάλεσαν στο Πάρκο της Βλαχέρνας την πτώση δύο δέντρων. 
Το ένα έγειρε μέσα στο πάρκο και πρέπει να κοπεί ενώ το δεύτερο έσπασε από ψηλά και έπεσε στο δρόμο που βρίσκεται στα δυτικά προκαλώντας ζημιές στο γειτονικό σπίτι και διακοπή της παροχής του ρεύματος σ` αυτό. 
Ήταν δε ευτύχημα που δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός αφού και τα παιδιά της φιλαρμονικής του Συλλόγου αλλά και άλλα άτομα κινούντο στο χώρο.


Τα πεύκα στο Πάρκο της Βλαχέρνας έχουν φυτευτεί τη δεκαετία του 50. Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα οι κορμοί τους να έχουν αδυνατήσει και τα τελευταία χρόνια σε ισχυρούς ανέμους να σπάζουν κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων το οποίο έχει στην εποπτεία και τη φροντίδα του το Πάρκο της Βλαχέρνας από τη δεκαετία του 2000 έχει προβεί σε πολλές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αισθητική του χώρου. 
Σε δύο προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά η κατάσταση στο Πάρκο (η μία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η άλλη το 2008), οι συμβουλές και οι προτροπές των αρχιτεκτόνων τοπίου ήταν ότι ριζικές παρεμβάσεις έπρεπε να γίνουν στο ανατολικό μέρος, ενώ το δυτικό, το μέρος που υπάρχουν τα πεύκα πρέπει να παραμείνει άλσος και δε χρειάζεται να κοπούν τα παλιά δέντρα προκειμένου να φυτευτούν νέα. Το δυτικό μέρος έχει αποτυπωθεί στο σχέδιο της πόλης ως άλσος. 
Ωστόσο επειδή βλέπαμε να υπάρχουν προβλήματα και προκειμένου να προλάβουμε κάποιο ατύχημα το 2001 με τη συνδρομή του Δήμου Φιλιατρών κόπηκαν αρκετά πεύκα που βρισκόταν στο βόρειο μέρος,  απέναντι ακριβώς από το Λύκειο. Στη συνέχεια η ανεμοθύελλα του Μαρτίου του 2003 έριξε κάτω πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αρκετά κενά ανάμεσά τους, να μη στηρίζει το ένα το άλλο κι όταν φυσάει δυνατός άνεμος να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν.

Το 2005 έγινε από το Δήμο Φιλιατρών αρχιτεκτονική μελέτη για την κοπή επικίνδυνων και γερασμένων δέντρων και το κλάδεμα κάποιων. Το αίτημα απευθύνθηκε τότε στη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.ΠΟ. στην Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.)  του Ν. Μεσσηνίας. Συνοδευόταν από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες και τοπογραφικό σχέδιο στο οποίο ο μελετητής σημείωνε τα δέντρα τα οποία πρότεινε να κοπούν ή να κλαδευτούν. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τα δέντρα που βρίσκονται στο δυτικό μέρος, ένα από τα οποία έσπασε χθες. Η Ε.Π.Α.Ε. σε συνεδρίασή της στο τέλος του 2005 εξέτασε το θέμα και απέρριψε το αίτημα. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να κοπούν δέντρα από το Πάρκο. 
Ωστόσο σε τακτικά χρονικά διαστήματα γινόταν κλαδέματα όταν παρατηρούσαμε ότι κάποιο κλαδί θα μπορούσε να πέσει και να δημιουργήσει ατύχημα. Το τελευταίο κλάδεμα έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου.

Ωστόσο ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις των ειδικών, εμείς που ζούμε το Πάρκο παρατηρούμε ότι το πρόβλημα όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνεται. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε ατύχημα να προκληθεί ούτε οι γείτονές μας να ζουν με το φόβο ότι κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί σε αυτούς ή στις ιδιοκτησίες τους.   
Γι αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλοπροόδων θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και θα επανεξετάσει την κατάσταση προκειμένου να προβεί σε νέο αίτημα.

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
 
                                                              ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: