Αναμνήσεις καδραρισμένες μέσα σε μια εικόνα. Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να αποθανατίζουν διάφορες στιγμές της ζωής τους. Εξάλλου μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, κατά τους Κινέζους.
Η έλευση των ψηφιακών μηχανών έχει βοηθήσει πολύ την τέχνη της φωτογραφίας. Πέρα από το οικονομικό όφελος –πλήθος δοκιμαστικών φωτογραφιών- η ψηφιακή τους επεξεργασία, έχει ανοίξει το δρόμο στον καθένα από εμάς να ασχοληθεί μ’ αυτό το τομέα.
Στη συνέχεια ακολουθούν διάφορες συμβουλές, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον ερασιτέχνη φωτογράφο να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω.
Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που οφείλετε να κάνετε είναι να διαβάσετε πολύ καλά το εγχειρίδιο λειτουργίας της κάμεράς σας. Ακόμα και οι σπουδαιότεροι φωτογράφοι τις περισσότερες φορές ενημερώνονται. Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να έχει ρυθμίσεις και επιλογές που δε γνωρίζετε.
Αρχικά βεβαιωθείτε πως ο φακός είναι καθαρός. Οι κόκκοι σκόνης και δαχτυλιές μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία ή να της δημιουργήσουν γυαλάδα. Για να το αποφύγετε χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα και αφαιρέστε τους λεκέδες από τον φακό. Κλείνετε πάντα την κάμερα με το προστατευτικό καπάκι.
Σημαντικό ρόλο σε μια φωτογραφία παίζει το σημείο λήψης. Υπάρχουν περιπτώσεις που το σημείο από το οποίο τραβάμε μια φωτογραφία καθορίζει την αίσθηση που αυτή δίνει. Αλλάζοντάς το, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ μια εικόνα. Αποφύγετε να τραβάτε φωτογραφίες από το ύψος του ματιού σας. Παίξτε με τα διαφορετικά επίπεδα. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να δώσετε έμφαση στο μέγεθος του αντικειμένου σας, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ χαμηλά, ακόμα και από το πάτωμα. Για αντίθετο αποτέλεσμα, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ ψηλά. Τα εφέ που δημιουργούνται είναι εντυπωσιακά.
Μια χρήσιμη συμβουλή για τη σύνθεση της φωτογραφίας είναι να μην τοποθετείτε το θέμα σας ή τον ορίζοντα ακριβώς στο κέντρο. Όταν γίνεται αυτό η φωτογραφία δείχνει στατική. Αντιθέτως, βάλτε το θέμα εκτός κέντρου. Ένας κλασικός κανόνας φωτογράφησης τοπίου είναι το τοπίο να καταλαμβάνει το 1/3 του κάδρου και τα 2/3 να ανήκουν στον ουρανό. Είναι ο λεγόμενος κανόνας των τρίτων.
Βασικός κανόνας για νυχτερινή λήψη είναι η χρήση τριπόδου. Τα βραδινά φώτα μπορούν να θολώσουν τη φωτογραφία αν η φωτογραφική μηχανή δε βρίσκεται σε εντελώς σταθερή βάση. Αν δεν έχετε τρίποδο φροντίστε τουλάχιστον να την ακουμπήσετε κάπου στέρεα.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ψηφιακό zoom. Καλύτερα, πλησιάστε εσείς αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το ψηφιακό zoom έχει μεν την δυνατότητα να αυξάνει τεχνητά την εγγύτητα της εικόνας στην κάμερα, όμως έτσι, σχεδόν πάντα, χάνεται μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας.
Ένα εντυπωσιακό εφέ είναι η φωτογράφηση αντανακλάσεων. Ο συνδυασμός πραγματικότητας-αντανάκλασης μέσα από λακκούβες, γυάλινα κτίρια, καθρέφτες, νερό κτλ. δίνει μια άλλη διάσταση στη φωτογραφία. Ανάλογα με την γωνία λήψης πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες συνθέσεις που μπορούν να τονίσουν μέρη μιας εικόνας.
Όταν βρίσκεστε σε παραλία ή χιόνια οι χρωματισμοί του τοπίου είναι τέτοιοι που θα μπερδέψουν τις περισσότερες μηχανές στην αυτόματη ρύθμισή τους. Σ’ αυτή τη περίπτωση αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής σας σε χειροκίνητο έλεγχο.
Όταν θέλετε να φωτογραφίσετε ηλιοβασίλεμα μη ξεχάσετε να βγάλετε την αυτόματη ρύθμιση. Τονίστε το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα και σταματήστε τη λειτουργία του φλας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχετε το ποθητό αποτέλεσμα. Προσοχή, όμως, καλύτερα η κάμερα να μείνει σε οριζόντια θέση.
ΠΗΓΗ flowmagazine.gr
ΑΠΟ http://www.inews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου