ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Ελεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας στη Μεσσηνία: Στόχος ενεχυροδανειστήρια και μάντρες με παλιοσίδερα

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο νομό, με ελέγχους σε μάντρες με παλιοσίδερα και σε ενεχυροδανειστήρια από ειδικά κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας από την Αθήνα.
Μάλιστα οι πρώτοι έλεγχοι που έγιναν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, είχαν ως αποτέλεσμα και δύο συλλήψεις: ενός υπεύθυνου εταιρείας εμπορίας παλιοσίδερων και του ιδιοκτήτη μιας άλλης γιατί τις λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης
Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσε πλήθος φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων σε μάντρες με παλιοσίδερα και σε ενεχυροδανειστήρια στη Μεσσηνία. Επίσης εκτός των δύο συλλήψεων έγινε και μια τρίτη, ενός υπαλλήλου εταιρείας για χρέη προς το Δημόσιο. Τα κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, πραγματοποίησαν ελέγχους στις εξής επιχειρήσεις εμπορίας παλιοσίδερων: Σε ατομική επιχείρηση στην Ασπροπουλιά Μεσσηνίας, διαπιστώθηκε η λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια, λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος της επιχείρησης. Επιπλέον διαπιστώθηκε και διοικητική παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, που αφορά στη μη επίδειξη βιβλίων και στοιχείων. Σε ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκε η λειτουργία της επιχείρησης χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Σε εταιρεία εμπορίας παλαιών σιδήρων στη θέση Ρίνα Μεσσηνίας, διαπιστώθηκε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλου και διοικητική παράβαση, ως προς τη μη υποβολή δηλώσεων απόδοσης τελών χαρτοσήμου για το δ’ τρίμηνο του 2012 και το α’ τρίμηνο του 2013. Επιπλέον, συνελήφθη ένας υπάλληλος της εταιρείας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του προκαταρκτική παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για χρέη προς το Δημόσιο. Σε εταιρεία στο Μελιγαλά, διαπιστώθηκε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλου.
Ενεχυροδανειστήρια:
Στην έδρα ατομικής επιχείρησης στην Καλαμάτα, διαπιστώθηκαν οι εξής διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας: α) μη υποβολή δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου για το α’ τρίμηνο του 2013, β) μη επίδειξη του βιβλιαρίου συντήρησης και επισκευών του φορολογικού μηχανισμού και γ) μη έκδοση ενός στοιχείου διακίνησης. Επίσης, προέκυψε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλου.
Σε υποκατάστημα ατομικής επιχείρησης στην Καλαμάτα διαπιστώθηκαν διοικητικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, όπως: α) μη υποβολή δήλωσης απόδοσης τελών χαρτοσήμου για το α’ τρίμηνο του 2013, β) μη υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για το α’ τρίμηνο 2013 και γ) μη έκδοση ενός στοιχείου διακίνησης.
Ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε έχοντας παραβιάσει τους όρους λειτουργίας της, πράξη για την οποία υποβλήθηκε σχετική έκθεση Αρχής από την Ασφάλεια Καλαμάτας.

Σε ατομική επιχείρηση στην Καλαμάτα διαπιστώθηκε η εργασία ενός ανασφάλιστου υπαλλήλο

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/26592-elegxoi-oikonomiki-astynomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.