ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Τον έθαψαν ζωντανό μέσα στον τάφο του θύματός του

Οι χωρικοί μιας μικρής κοινότητας στην περιοχή Potosi της Βολιβίας, πήραν το νόμο στα χέρια τους και τιμώρησαν έναν 17χρονο, τον οποίο η αστυνομία θεωρούσε ύποπτο για το βιασμό και τη δολοφονία μιας 35χρονης γυναίκας, θάβοντάς τον ζωντανό μέσα στον τάφο του θύματος κατά τη διάρκεια της κηδείας!

Οι περίπου 200 κάτοικοι του χωριού εξαγριώθηκαν με το έγκλημα και θρηνώντας το χαμό της Leandra Arias Janco, έπιασαν τον ύποπτο Santos Ramos και τον πέταξαν στον τάφο της.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί φοβούμενος για αντίποινα, ανέφερε ότι οι χωρικοί έδεσαν το δράστη προτού τον πετάξουν στον τάφο, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική Daily Mail.
Τα λιντσαρίσματα είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα αυτή, όπου το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι διεφθαρμένο, με αποτέλεσμα συχνά οι πολίτες να... παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, προσθέτει το δημοσίευμα.
Μία ημέρα πριν από αυτό το περιστατικό, την Τετάρτη, κάτοικοι της ιθαγενούς κοινότητας Κέτσουα Tres Cruces, λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου έναν ύποπτο για κλοπή και δολοφονία και έκαψαν ζωντανό το συνεργό του. Οι δυο τους κατηγορούνταν για την κλοπή ενός αυτοκινήτου και τη δολοφονία του οδηγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη