ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΟΜΩΣ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΛΟΓΩ...ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ- ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

ΜΠΟΡΕΙ η Κυπαρισσία να διαθέτει τον καλύτερο βιολογικό όμως στα γειτονικά Φιλιατρά τώρα υπολειτουργεί καθώς όπως καταγγέλλουν πολίτες υπόκεινται σε  οικονομική επιβάρυνση εφόσον θελήσουν να αδειάσουν τον βόθρο τους. Αιτία αυτή την φορά όχι η λειτουργία του έργου αλλά εξαιτίας της βλάβης  που έχει παρουσιαστεί στο βυτιοφόρο των Φιλιατρών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφύγουν σε ιδιώτη από την Καλαμάτα με αρκετά υψηλότερο κόστος.

Η τιμή για αυτήν την παροχή της υπηρεσίας αγγίζει μέχρι τα 200 ευρώ, ενώ πέφτει στα μισά εάν τα λύματα από το βυτιοφόρο αδειαστούν στον Βιολογικό της πόλης, όπως γινόταν παλιότερα όταν υπήρχε η καθιερωμένη συντήρηση.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους το βυτιοφόρο του Δήμου που άδειαζε τους βόθρους και συγκέντρωνε τα λύματα με ειδική άδεια και επιτήρηση του χημικού μηχανικού, τα έριχνε στον Βιολογικό των Φιλιατρών. Ωστόσο υπήρχε όμως πάντα επίβλεψη και έλεγχος. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι το έργο υπολειτουργεί, καθώς δεν συντηρείται επαρκώς ενώ η απουσία ειδικών δημιουργεί νέα κατάσταση. Τουλάχιστον οι υπεύθυνοι του Δήμου ας απαντήσουν για το θέμα καθώς είναι ευτύχημα ότι η Κυπαρισσία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.