ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΤΕΓΡΑΦΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ για το μέλλον και την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας πραγματοποίησαν μέλη της Γραμματείας των Ενεργών πολιτών Τριφυλίας συνοδευόμενοι από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Σαμπαζιώτη στις εγκαταστάσεις.
Εκτός από την μέθοδο λειτουργίας του οι ενεργοί πολίτες ενημερώθηκαν αρχικά για την μονάδα επεξεργασίας, τα συστήματα φυγοκέντρησης και λυματολάσπης που αποτελεί μέρος του τελικού προιόντος μέχρι την αποχλωρίωση και το τελικό δείγμα που είναι καθαρό νερό που οδεύει στον υποβρύχιο αγωγό της πόλης με τις προοπτικές του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης που έδειξε ο κ. Σαμπαζιώτης ήταν η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των εγκαταστάσεων μαζί με τα έργα προεπεξεργασίας και ανύψωσης, η κεντρική μονάδα με την βιολογική βαθμίδα των εγκαταστάσεων μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. 
ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΤ ΜΕ ΕΥΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μάλιστα ο Βιολογικός έχει περάσει όλα τα περιβαλλοντικά τέστ από Ελλάδα και Ευρώπη και θεωρείται ο πιο σύγχρονος στην χώρα μας, ενώ παράγει λυματολάσπη η οποία κυμαίνει σε 10 τόννους περίπου την εβδομάδα ενώ καθημερινά κατά μέσο όρο φεύγει πεντακάθαρο νερό για την θάλασσα που αγγίζει τα 1.536 λίτρα ύδατος, ενώ μελλοντικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του Κυπαρισσιακού κόλπου ως το Καλονερό. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν εφεδρικά συστήματα λειτουργίας και γεννητριών ενώ η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στα αντλιοστάσια στην περιοχή του λιμανιού της πόλης.
ΑΔΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣΗ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Δηλώσεις εκ μέρους της Γραμματείας προέβη ο κ. Γιώργος Λαμπάκης ο οποίος μίλησε για το μεγαλύτερο έργο που διαθέτει η περιοχή λέγοντας ότι εντυπωσιάστηκε ενώ "από τις καθημερινές συζητήσεις με τους πολίτες κυριαρχούσε η φήμη ότι υπολειτουργεί για αυτό διαπιστώνουμε το τρόπο λειτουργίας του σε όλα του τα στάδια και αξίζουν τα εύσημα στην προνοητικότητα του τότε Δήμου Κυπαρισσίας". Συμπλήρωσε ότι "η Κυπαρισσία για χρόνια είχε μολυσμένη θάλασσα πριν τον βιολογικό με αποτέλεσμα να χάνει από τουριστικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων που διαθέτει με τις φυσικές της ομορφιές". Η κίνηση Ενεργών Πολιτών Τριφυλίας σύμφωνα με τον ίδιο έθεσαν στον κ. Σαμπαζιώτη το θέμα της άδρευσης των γειτονικών καλλιεργειών με το νερό που διαχέεται ως τελικό προιόν από το βιολογικό καθώς τα 1300 κυβικά ανά 24ωρο μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αγρότες της περιοχής ενισχύοντας το πρωτογενή τομέα. Τέλος εκτίμησε ότι και η λυματολάσπη που αποτελεί βιολογικό κατάλοιπο έτοιμοι προς χρήση μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα καλλιεργήσιμα κτήματα αντί λιπάσματος δηλαδή λειτουργεί ως φυσικό χώμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...