ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Θ.Γιαννίτση: Από την Καλαμάτα… στην κορυφή της Μόσχας



Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Η διαδρομή Καλαμάτα - Αθήνα – Μόσχα με αεροπλάνο υπολογίζουμε ότι έχει διάρκεια κάποιες ώρες. Για τη Θεοδώρα Γιαννίτση κράτησε κάποια χρόνια. Όμως, αποδείχθηκε πως άξιζε τον κόπο.
Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκα με μια παρέα φίλων από την Αυστραλία. Μεταξύ τους ήταν και μια Ρωσίδα φίλη. Με ρώτησαν, μεταξύ άλλων, για τη Θεοδώρα Γιαννίτση. Τους απάντησα ότι δεν τη γνωρίζω. Εξέφρασαν απορία. Μάλιστα, η Νάταλι με ρώτησε: «Πώς είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις ένα από τα σημαντικότερα ονόματα αυτή την εποχή στη Ρωσία και, μάλιστα, με καταγωγή από την Καλαμάτα;».
Μου έδωσαν τα απαραίτητα στοιχεία και ξεκίνησα την αλληλογραφία μαζί της, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η κα Γιαννίτση έφθασε στη Μόσχα το 1989 για σπουδές. Το 1995 αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα του Κρατικού Πανεπιστημίου Μόσχας Lomonosov. Το 2000 υποστήριξε διδακτορική διατριβή με θέμα «Ο ελληνικός κόσμος της περιόδου από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ού αι. μέσα από τις ρωσικές πηγές (αναφορικά με τη μελέτη της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων)».
Στη συνέχεια (2002 και 2005) εξέδωσε βιβλίο, που βασίστηκε στη διατριβή της.
Το 2003 αποφοίτησε από τη Σχολή Υποκριτικής Τέχνης της Ρωσικής Ακαδημίας Θεατρικής Τέχνης (GITIS). Από τον Απρίλιο του 1995 εργάζεται στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα. Σήμερα είναι πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Στόχοι – προορισμός Κέντρου
Ελληνικού Πολιτισμού
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, που αποτελεί κοινωνικό φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καταχωρημένο στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2005, ως πρώτιστο στόχο του θεωρεί τη διάδοση και ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, τη σύσφιξη των ελληνορωσικών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων, τη συνδρομή στην αξιοποίηση του δημιουργικού δυναμικού Ελλήνων και Φιλελλήνων, όλων αυτών που είτε με την επαγγελματική τους ενασχόληση είτε με τη δράση τους συμβάλλουν στην ελληνορωσική σύμπραξη.  
Επιγραμματικά, οι στόχοι του ΚΕΠ συνοψίζονται σε: διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρωσία, συσπείρωση εκπροσώπων ελληνικής ομογένειας και φιλελλήνων, αξιοποίηση του δημιουργικού δυναμικού τους, με σκοπό την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, συντονισμό ενεργειών με σκοπό την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του ελληνισμού στη Ρωσία και των ελληνορωσικών σχέσεων είτε  σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, σε επίπεδο απλών ανθρώπων, είτε σε επίπεδο κοινωνικών οργανώσεων και φορέων, μετουσίωση του Κέντρου σε ζωντανό οργανισμό-εστία προσέλκυσης ιδεών και προγραμμάτων που συμβάλλουν στη διείσδυση του ελληνικού πολιτισμού στα ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, διατήρηση στενών σχέσεων με την Ελλάδα, στα πλαίσια, πάντα, της δραστηριότητάς του.

Η διδασκαλία της ελληνικής
γλώσσας στο ΚΕΠ
Εν συνάδει με τα ανωτέρω, το έργο του Κέντρου έγκειται, μεταξύ άλλων, σε: διεξαγωγή πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων με αντικείμενο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μέσω της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας, της ιστορίας, χορών, μουσικής κ.ά., καθώς και οργάνωση, ή συμβολή στην οργάνωση, επιστημονικών συνεδρίων με συμμετοχή μελετητών και ερευνητών από τη Ρωσία, την Ελλάδα, τις χώρες ΚΑΚ και λοιπές χώρες, δημοσίευση βιβλίων κ.ά., δημιουργία εν ενεργεία υποδομής και βάσης δεδομένων, όπως βιβλιοθήκης, ταινιοθήκης, μουσικού αρχείου κ.λπ., συνεχής ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και σχεδίων στους κόλπους της ομογένειας και των φιλελλήνων, συμπεριλαμβανομένων τακτικών συναντήσεων, αφιερωμένων σε εθνικές επετείους και ιστορικά γεγονότα, διαλέξεων, κύκλων διαλέξεων κ.λπ.
Επίσης, σύναψη και ανάπτυξη σχέσεων με πολιτιστικά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, με στόχο το συντονισμό ενεργειών για την προώθηση κοινών σχεδίων και στόχων, υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, από κοινού οργάνωση εκδηλώσεων κ.ά., παροχή υλικής βοήθειας σε εκπροσώπους της ομογένειας που χρήζουν αυτής, προσέλκυση κεφαλαίων για την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση των ως άνω στόχων.

Προγράμματα - δραστηριότητα
Τα προγράμματα του ΚΕΠ, που διεξάγονται σε ανιδιοτελή βάση, διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Στα τακτικά και τα μεμονωμένα. Στα τακτικά υπάγονται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, διαλέξεις ιστορίας, μαθήματα ελληνικού χορού και τραγουδιού, με συνεπαγόμενη σύσταση χορωδίας. Τα τελευταία χρόνια η διδασκαλία γλώσσας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση σε 7 ακαδημαϊκές εστίες της ρωσικής πρωτεύουσας, και συγκεκριμένα στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης Νο 551 (σχολείο με έμφαση στην ελληνική παιδεία), Νο 26 (πλησίον του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωφ»), στις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης Ξένης Λογοτεχνίας Νο 174 «Δάντε Αλιγκέρι», στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ιδρύματος Σλαβικής Γραφής και Πολιτισμού, στις εγκαταστάσεις της Κρατικής Ακαδημίας Οικονομίας και Κατασκευών, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πολιτισμολογίας της Ρωσίας και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Μόσχας, πρύτανης του οποίου είναι ο γνωστός ομογενής επιστήμονας, οικονομολόγος και πρώην δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπώφ.
Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας παρακολουθούν περί τα 500 άτομα (λειτουργούν πάνω από 20 τμήματα γλώσσας). Ταυτόχρονα, σε εβδομαδιαία βάση, διεξάγονται κύκλοι διαλέξεων για την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα έως τις μέρες, την ελληνική λογοτεχνία, την ιστορία της τέχνης, πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικού χορού, χορωδίας, καθώς και καλλιτεχνίας με αξιοποίηση εθνικών συμβόλων.
Το πρόγραμμα εκμάθησης της γλώσσας είναι 4ετές, στα δε δύο τελευταία έτη διδάσκουν οι εν Μόσχα αποσπασμένοι από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος εκπαιδευτικοί. Σπουδαστές του ΚΕΠ έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εξετάσεις για την Ελληνομάθεια (παροχή πιστοποιητικού επάρκειας από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας), που διεξάγονται κάθε Μάιο από την Έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Λομονόσωβ». Ταυτόχρονα, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη και μουσικό αρχείο.
Παράλληλα, το ΚΕΠ πραγματοποιεί μεμονωμένες εκδηλώσεις, αφιερωμένες, για παράδειγμα, σε εθνικές επετείους και ιωβηλαία, επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, προβολές ταινιών, ενώ στηρίζει τις έρευνες γύρω από τις ελληνορωσικές σχέσεις και αναπτύσσει εκδοτική δραστηριότητα. 


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.