ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Απαχθείς επέστρεψε σπίτι του 23 χρόνια μετά με τη βοήθεια του Google Maps

Είχε απαχθεί σε ηλικία 5 ετών. Οι εικόνες που συγκράτησε στη μνήμη του από την περιοχή κοντά στο σπίτι του τον βοήθησαν ώστε να επιστρέψει μετά από 23 χρόνια με τη βοήθεια του Google Maps

 Αίσιο τέλος είχε η ιστορία του 28χρονου Luo που σε ηλικία μόλις 5 χρόνων έπεσε θύμα απαγωγής από το σπίτι του στο Guangan City της επαρχίας Sichuan στην Κίνα.
Όπως αναφέρει, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να θυμίζει στον εαυτό
του την εικόνα της πατρίδας του ώστε μια μέρα να μπορέσει να επιστρέψει σε αυτή.
Με το πέρασμα των χρόνων οι αναμνήσεις σιγά-σιγά ξεθώριασαν και μόνο μια εικόνα έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη μου, αυτή δύο γεφυρών κοντά στο σπίτι που διέμενε.
Πέρυσι ο Luo ανακάλυψε μια ιστοσελίδα που παρέχει υπηρεσίες σε θύματα απαγωγής και δημοσίευσε μια περιγραφή της πατρίδας του όπως τη θυμόταν.
Μισό χρόνο αργότερα, ένας εθελοντής τον ενημέρωσε για την υπόθεση ενός ζευγαριού στην πόλη Guangan που πριν από 23 χρόνια ακριβώς είχε χάσει τον γιο του.
Εν συνεχεία, ο Luo έκανε χρήση του satellite view στο Google Maps για να δει αν η περιοχή χτυπά κάποιο καμπανάκι στη μνήμη του και προς μεγάλη του έκπληξη αντίκρισε τις γέφυρες που είχε χαραγμένες στο μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια.
Τελικά, δύο δεκαετίες μετά ο 28χρονος άντρας πραγματοποίησε ταξίδι 1500km και επέστρεψε σπίτι του όπου τον περίμενε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση η οικογένεια του.
Πηγή: Τechgear.gr
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: