ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος Νομού Μεσσηνίας

Με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής, καθώς και των προϊόντων που την απαρτίζουν, ιδρύθηκε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Executive Chefs Club of Greece) στο Νομό μας, με έδρα στην Καλαμάτα…
 Ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης, Αξιώτης Παράσχος, καλεί «σε συμπόρευση όλη την οικογένεια των επαγγελματιών εστίασης, μαγείρων, αρχιμαγείρων, ζαχαροπλαστών και συναφών επαγγελμάτων, προκειμένου να ενταχθούν σ΄αυτήν την προσπάθεια που θα αναβαθμίσει τον κλάδο μας και θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο επάγγελμά μας». Όπως σημειώνει ο Αξιώτης Παράσχος, «σκοπός της λέσχης, είναι η ανάδειξη, κατάρτιση και επαγγελματική

καταξίωση του Έλληνα γαστρονόμου και γενικά η προώθηση σε όλον τον κόσμο, της ελληνικής μαγειρικής που βασίζεται κυρίως στη μοναδική Μεσογειακή διατροφή». Τονίζει δε ότι «η ανάδειξη του Έλληνα παραγωγού και των Eλληνικών προϊόντων, είναι προτεραιότητά μας και θέλουμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παράγουν με μεράκι και αγάπη τα αγνά Ελληνικά προϊόντα και στη συνέχεια τα διαθέτουν στην Ελληνική και ξένη αγορά μέσω των εξαγωγών». Όσον για τη Μεσσηνία και τα προϊόντα της, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης σημειώνει ότι «είναι ένας τόπος παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα κρασιά, τα τυροκομικά προϊόντα κλπ», ενώ καλεί «όλους τους τοπικούς άρχοντες να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή με κάθε δύναμη, ώστε η Μεσσηνιακή αγνή παραγωγή, να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και όλον τον κόσμο». Ακόμη ο Αξιώτης Παράσχος τονίζει ότι «η δράση της λέσχης, θα είναι στα πλαίσια της οργάνωσης συνεδρίων, διαγωνισμών, σεμιναρίων κατάρτισης αλλά και κάθε εκδήλωσης που αφορά την Ελληνική μαγειρική και γαστρονομία, όπως και η εξυπηρέτηση του επαγγελματία. Μέλημά μας η παραμονή στις ηθικές αξίες που μας οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας αυτής της λέσχης. Η συνεργασία με όλους τους φίλους της μαγειρικής και της γαστρονομίας σε όλον τον κόσμο είναι ο κύριος στόχος μας και πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον μας, για τη διάδοση της ελληνικής και της μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.