ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ποιοι αποκτούν δικαίωμα για ''έξοδο'' με 25ετία στο Δημόσιο

Δικαίωμα για ''έξοδο'' στη σύνταξη με 25ετία και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας έχουν 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες).
Όπως δημοσιεύει το Έθνος μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων που είναι σε ισχύ επιτρέπει να ανοίξει ο δρόμος για τη σύνταξη από δύο έως και δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τα αυξημένα όρια ηλικίας που ισχύουν φέτος.
''Τυχεροί'' είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς με τη συμπλήρωση της 25ετίας θεμελιώνουν δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το όριο ηλικίας.

Στα λεγόμενα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) απαιτείται η συμπλήρωση τόσο της 25ετίας όσο και του ορίου συνταξιοδότησης για να θεμελιωθεί δικαίωμα (με εξαίρεση τις μητέρες ανηλίκων).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογα με το πότε θεμελιώνεται δικαίωμα στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ''κλειδώνουν'' και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Ετσι, όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αποφεύγουν την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 που τέθηκε φέτος σε ισχύ.
Οσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης για έξοδο με 25ετία, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις.
Παραδείγματα
*Οι μητέρες ανηλίκων που θεμελιώνουν δικαίωμα σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2010 έχουν το πιο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης. Τη διετία 2011-2012 προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, ενώ όσες μητέρες θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 ακολουθούν πλέον τις γενικές διατάξεις.
*Οι άντρες με ανήλικα παιδιά στο Δημόσιο είναι κερδισμένοι, εφόσον κλείνουν την 25ετία τη διετία 2011-2012. Τοσυγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύουν μειωμένα όρια ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη (προσοχή καθώς δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα).
*Οι γυναίκες στον δημόσιο τομέα που συμπληρώνουν 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 έχουν χαμηλότερα όρια ηλικίας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.
*Οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι (που δεν υπάγονται στις διατάξεις για γονείς ανηλίκων) που συμπληρώνουν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012 είναι επίσης τυχεροί. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης, τα οποία ισχύουν αποκλειστικά και μόνο στον στενό δημόσιο τομέα.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ